Gegevens kunstwerk

Titel

Witte Cornelisz de With

Kunstenaar

Aris de Bakker

Jaar

1989

Materiaal

steen

Afmetingen

h. 125 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Witte de Withstraat, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.0805351973, 4.2955201174049 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

“Tijdelijk mag best lang duren”, zo sprak initiatiefnemer Vincent van der Kraan op 5 mei 1989 bij de onthulling van het beeld. Het prijkt bovenop zijn pand op de hoek met de Van Kinsbergenstraat. Het kunstwerk zou er in principe voor één jaar staan. Maar in 2018 is het er nog steeds. Aanleiding was dat het Zeeheldenkwartier na een periode van verloedering langzaamaan weer opgeknapt begon te raken. Ook de nieuwbouw was bijna klaar. Buurtbewoner Van der Kraan wilde iets doen ter verlevendiging van de buurt in het algemeen en de Witte de Withstraat in het bijzonder.

Van der Kraan had een duidelijk herkenbaar kunstwerk voor zijn straat op het oog. Daartoe gaf hij de Haagse kunstenaar Aris de Bakker opdracht. In samenwerking ontstond er een beeld van Witte Cornelisz de With (1599-1658), een bekend Nederlands vlootvoogd uit de 17e eeuw. Deze zeeheld – of zeerover, De Withs reputatie is niet altijd positief – is op de tram terecht gekomen. Deze reedt tot in de jaren zeventig van de 20e eeuw door de Witte de Withstraat.

Dat Van der Kraan bij De Bakker aanklopte, is niet verwonderlijk. Deze kunstenaar had in die tijd meer figuratieve sculpturen uitgevoerd, zoals een flink beeld van Piet Hein dat elders in dezelfde wijk een jaar lang heeft gestaan. Deze beelden markeerden een overgang naar het meer abstracte en conceptuelere werk dat De Bakker later is gaan maken. Tijd, vergankelijkheid en maakbaarheid van het leven staan daarin centraal. Typerend is de materiaalkeuze in De Bakkers latere werk: ijs, zout en regelmatig ook tuinen en de natuur zelf. Heel anders dan zijn vroege beelden van mensen en historische personages.

Sluiten