Gegevens kunstwerk

Titel

Westbroekbank

Kunstenaar

Dirk Roosenburg

Jaar

1957

Materiaal

baksteen / hout

Deelcollectie

Intro Westbroekpark

Locatie kunstwerk

Adres

Westbroekpark, Den Haag

Stadsdeel

Scheveningen

GPS gegevens

52.103451025655, 4.290435236918 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Onder het vredig ogende heuveltje aan de rand van het rosarium blijkt bij nadere beschouwing een voormalige bunker schuil te gaan. En wie de onopvallende trap naar het dak beklimt, zal nog meer verrast zijn. Half verscholen tussen de boomkruinen staat daar op de rand een monumentale bank die vooral in gebruik is bij verliefden en jongeren. Van daar staren zij over het park.

De oorspronkelijke bank stond op het heuveltje op de hoek van de Cremerweg en de Wagenaarweg. De bank werd in 1929 geschonken door het ‘Comité tot oprichting van een Westbroekbank’ en was bedoeld als monument ter nagedachtenis aan de in 1926 overleden ‘Directeur der Gemeenteplantsoenen’ én ontwerper van het park: Pieter Westbroek. Door zijn halfronde vorm bood de bank naar drie zijden uitzicht over het park. Helaas was het monument tijdens de Tweede Wereldoorlog en de jaren daarna in verval geraakt en bovendien was het uitzicht op het park belemmerd. Vandaar dat het werd gerepareerd en verplaatst.

De ontwerper van de bank was de architect Dirk Roosenburg. Hij heeft behalve monumenten vooral opmerkelijke gebouwen en huizen op zijn conto staan. Zo bevindt zich vlakbij het park aan de Nieuwe Parklaan, de bakstenen ‘Villa Windekind’. Even verderop aan de Raamweg rijst het voormalige KLM gebouw – anno 2008 ministerie van Verkeer en Waterstaat – op met zijn opvallende halfronde, glazen aanbouw. Daarnaast heeft Roosenburg als rijksbouwmeester en als adviseur een belangrijke rol gespeeld in de 20e-eeuwse stedenbouwkundige ontwikkeling.

Roosenburg is opgegroeid in Den Haag. Na zijn studie in Delft heeft hij veel gereisd en ondermeer gewerkt voor Berlage. Mede onder diens invloed is Roosenburg altijd een voorstander geweest van eerlijk, functioneel bouwen en had hij een liefde voor staal en baksteen. Zijn ‘Westbroekbank’ is in materiaalkeuze en vormgeving een treffend voorbeeld van zijn visie.

Sluiten