Gegevens kunstwerk

Titel

Adriana Wereldwijf

Kunstenaar

Ingrid Rollema

Jaar

1984

Materiaal

brons op stenen sokkel

Afmetingen

h. 200 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Rabbijn Maarsenplein, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.075856961812, 4.3149469335694 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

‘Ze liep voor me in de Wagenstraat’, vertelt beeldhouwer Ingrid Rollema in Het Binnenhof van 29 mei 1982. Een winkelende dame met grote oorbellen van van dat ordinaire plastic, die haar toch een koninklijke allure gave. Ik wist meteen dat ik van haar een beeld wilde maken. Alles aan die vrouw van ruim 90 kilo had iets vorstelijks. In de draaideur van de Bijenkorf heb ik gevraagd of ze model wilde staan. Het was zo’n prachtige trotse vrouw’. Ondanks haar relatief bescheiden lengte is dit met recht een ‘Wereldwijf’.
Adriana, want zo heet de dame die model heeft gestaan voor ‘Wereldwijf’, loste het verzoek van Rollema in. De beeldhouwer exposeerde de sculptuur in 1980 voor het eerst bij galerie Westeinde. Later kocht de gemeente Den Haag het beeld aan in het kader van de Beeldende Kunst Regeling. Lange tijd stond deze dame naast de HEMA aan de Voldersgracht, daarna even bij het Zuiderpark en sinds 2014 staat ze op het Rabbijn Maarsenplein.
Bij Rollema vormt de gewone mens hét onderwerp van haar beeldhouwkunst. Haar modellen vindt ze gewoon op straat, zoals ook bij Adriana gebeurde. Meestal gaan de mensen die ze aanspreekt erop in. Dan komen ze naar haar atelier. Daar zet ze ze op een stoel die helemaal rond kan draaien. Van alle kanten bekijkt ze hen, voordat ze met het echte werk begint. Dat is ook de tijd van de (diepgaande) gesprekken. Zo probeert Rollema telkens tot de kern van iemand door te dringen om vervolgens gewetensvolle portretten en eerlijke sculpturen te maken.

Sluiten