Gegevens kunstwerk

Titel

Weer- of geen-weerwolf

Kunstenaar

Ingrid Rollema

Jaar

1994

Materiaal

Brons

Locatie kunstwerk

Adres

Binnendoor, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.072762668209, 4.3048672037048 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Je kunt hem bijna horen huilen. Rechtopstaand op zijn achterpoten en met een schapenvacht omhuld jankt een wolfachtige figuur alle bewoners van het Pandercomplex bij elkaar zo lijkt het. Het beest heeft nog een extra bijzonderheid: bij temperaturen onder de tien graden Celsius komt er stoom uit zijn bek. De titel van dit kunstwerk is minstens even bijzonder: Weer- of geen-weerwolf. Ingrid Rollema is de maker.

Het waren de bewoners van deze nieuwe woongemeenschap die begin jaren negentig hun wens voor een fontein op hun binnenplaats bij Stroom kenbaar maakten. Het Pandercomplex is een woongemeenschap met huurwoningen en ruimtes voor kleine bedrijven die begin jaren negentig is ontstaan in de voormalige gebouwen van de Pander Meubelfabriek. Van 1887 tot 1985 had de familie Pander aan de Brouwersgracht en Buitenom een meubelfabriek en tijdelijk (1924 tot 1934) zelfs een vliegtuigfabriek gerund. Een groep krakers voorkwam dat de gemeente de oude panden heeft gesloopt.

Samen met de bewoners heeft Stroom de Haagse beeldhouwer Rollema geselecteerd voor een schetsopdracht. In plaats van een gebruikelijke zomerfontein stelde zij een ‘fontein’ voor die actief is in de winter. Een anti-fontein dus. Sinds 1994 staat haar Weer- of geen-weerwolf op de binnenplaats van het complex. De stenen bestrating rond het wildrooster met sculptuur is in 2010 vervangen door (moes)tuintjes van bewoners.

Rollema is geen onbekende beeldhouwer in Den Haag. Haar Ariana, beter bekend als Wereldwijf, heeft jarenlang naast de HEMA in het centrum gestaan. Klei is het medium waarin zij zich het beste kan uitdrukken. Tegelijkertijd verwijzen haar beelden ook naar theater. Zeker deze stoom blazende weerwolf. In de loop van de jaren is Rollema haar werk meer en meer gaan verbinden met urgente maatschappelijke thema’s als de oorlog in de Gazastrook en klimaatverandering. Daar komen activistische kunstprojecten uit voort als Cast Lead.

Sluiten