Gegevens kunstwerk

Titel

Vrouw en man

Kunstenaar

Bram Roth

Jaar

1964

Materiaal

brons

Afmetingen

h. 218 cm

Deelcollectie

Intro Zuiderpark

Locatie kunstwerk

Adres

Zuiderpark, Den Haag

Stadsdeel

Escamp

GPS gegevens

52.051845541205, 4.2875874711124 Bekijk op plattegrond

Te vinden op route

Rondje Zuiderpark

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Vraagt de man de vrouw ten dans of is dit gewoon een stel dat vrolijk keuvelend aan het werk gaat? Toen het beeld ‘Vrouw en man’ nog voor het Gemeentelijk Arbeidsbureau (GAB) aan de Troelstrakade stond, zullen velen hebben ingezien dat beeldhouwer Bram Roth met dit bronzen beeld de arbeidsvreugd verbeeldde. Roth verwijst er op twee manieren naar. Enerzijds met het stuk gereedschap dat de man over de schouder draagt. Anderzijds lijkt de vrouw, terwijl ze omhoog kijkt en haar rok ophoudt, appels uit een boom op te vangen. Beiden doen hun werk met goede zin.

Nu het beeld ‘Vrouw en man’ is verplaatst naar het Zuiderpark, kun je er even zo goed een danspaar in zien, zo blij lijken de twee om elkaar heen te draaien. Dit geeft eens te meer aan van hoeveel belang de locatie is voor de betekenis die aan een beeld wordt gegeven. Los van de betekenis: de sculptuur is onbetwist dynamisch. Het idee van beweging geeft Roth weer door de twee figuren diagonaal tegenover elkaar te plaatsen. Daarbij leunen ze achterover, reikt de man naar de vrouw en zijn haar rokken zwierig vormgegeven: aspecten die het dynamische effect nog versterken.

Of het nu gaat om werk of dans; het beeld van Roth uit 1964 toont de ombekommerde levenslust, die kenmerkend is voor zijn beelden. In het vierde nummer van het tijdschrift ‘Scheppend Ambacht’ uit 1977 wordt Roth’s werk als volgt besproken: ‘[…] Bram Roth schept een eigen kleine wereld waarin geluk en natuurlijkheid heersen; stilte en tederheid die de sfeer bepalen. Het is een verloren, doch door de kunstenaar herwonnen paradijs, vol poëzie en lieflijkheid. Nooit is er sprake van zwaarmoedigheid of somberte bij Roth.’

Sluiten