Gegevens kunstwerk

Titel

Vlaggenmonument

Kunstenaar

Marte Röling

Jaar

1983

Materiaal

beton

Afmetingen

800 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Cromvlietplein, Den Haag

Stadsdeel

Laak

GPS gegevens

52.065516272218, 4.3333311803566 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Marte Röling studeerde aan de Rijksakademie in Amsterdam en ontwikkelde zich daarna tot een veelzijdig kunstenaar. Ze schildert, tekent, etst, lithografeert, maakt screenprints en beelden en voert monumentale opdrachten uit. Aanvankelijk werkte Röling figuratief. Hoewel haar werk heel divers is, wordt het in hoofdlijnen gerekend tot de beeldende kunst die een vervolg of een variant is op Pop Art.
De projecten en beelden van Röling openbaren een sterke belangstelling voor techniek in het algemeen en voor het experimenteren met nieuwe technieken in het bijzonder. Rubber, pvc, autolak, goud, klei, gaas of gewoon verf op doek: niets ontsnapt aan haar interesse. De dynamiek van haar beelden wordt bepaald door beweeglijke vormgeving, sprankelende kleurencombinaties, inventief materiaalgebruik en speelse aanpak.
Röling werd vooral bekend door haar fascinatie voor vliegtuigen (ze liet een straaljager in de tuin van haar huis plaatsen) en voor alles wat met feestelijke versiering te maken heeft. Strikken, vlaggen, linten en vaandels werden door haar in allerlei sculpturen verwerkt. Het vlaggenmonument dat in het hart van het Cromvlietplein verrees, is daar een voorbeeld van.
Het monument op het Cromvlietplein bestaat uit zes vlaggenmasten van beton en polyester. Ze zijn ongeveer 8 meter hoog. In de top van de masten zijn wimpels, vlaggen of linten aangebracht die opvallen door de frivole, bijna slordige vormgeving. Er zitten knopen in, ze hebben zich soms gedeeltelijk om de mast gekruld of ze hangen losjes langs de palen naar beneden. Die schijnbare nonchalance versterkt het ongecompliceerde karakter dat Marte Röling zoekt.

Sluiten