Gegevens kunstwerk

Titel

Vier tegeltableaus

Kunstenaar

Berry Holslag

Jaar

1982

Materiaal

Keramiek, hout en staal

Afmetingen

h. 250 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Schimmelweg, Den Haag

Stadsdeel

Laak

GPS gegevens

52.049343517902, 4.3118017656067 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

‘Omdat ik ze erg mooi vind en omdat ze tijdloos zijn’, dat was de reden voor kunstenaar Berry Holslag om eeuwenoude Griekse vaasschilderingen als voorbeeld te nemen voor haar werk bij de sporthal in Moerwijk. Bij de ingang tref je vier tegeltableaus aan. Daarop prijken twee vuistvechters, een turnster, een speerwerper en een verspringer, sporten die nu nog steeds op min of meer dezelfde manier worden beoefend.

Volgens de Grieken dienden goden te worden verbeeld met een perfect lichaam, goed geproportioneerd en gespierd als van een getrainde atleet. Holslag heeft zich voor de tableaus gebaseerd op de zogenoemd roodfigurige stijl uit de vijfde eeuw voor Christus, waarbij in het zwarte glazuur de voorstelling werd uitgespaard. Met zwarte lijnen en eventueel met rood glazuur werden de spiermassa’s, plooien en ogen aangeduid. De vorm van de ‘Vuistvechters’ en de ‘Verspringer’ suggereert zelfs dat we naar een scherf van een oude Griekse vaas kijken.

Binnen het oeuvre van Holslag zijn deze tegeltableaus vrij uitzonderlijk, omdat het tweedimensionaal is en uitgevoerd in grijstinten. Meer mensen zullen bekend zijn met haar kleurige, geklede beelden zoals het ‘Gesprek’. Belangrijke constante in Holslags werk is het gebruik van keramiek op groot formaat.

Sluiten