Gegevens kunstwerk

Titel

Ventje

Kunstenaar

Jan Jaap Horstink

Jaar

1981

Materiaal

keramiek

Afmetingen

h. 75 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Atjehstraat, 2585 Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.0929159760413, 4.30495602217679 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Op het plein van de Archipelschool in de Indische buurt zit een grappig figuurtje met zijn rug tegen de muur geleund. Zijn lange, dunne benen slungelig een eind voor zich uitgestoken. Het kleurrijke ventje lijkt volkomen op zijn gemak te wachten op kinderen die met hem komen spelen. Dit ‘Ventje’ is gemaakt door beeldhouwer/keramist JanJaap Horstink.
Horstink maakt altijd mensfiguren in kleurrijke keramiek. Heeft hij zich tot 1980 vrijwel geheel beperkt tot het maken van reliëfs, daarna vervaardigt hij ook driedimensionale beelden. Meestal ontstaan zijn figuren, die overigens sterk aan stripfiguren doen denken, in serie. Daarbij geeft de ene aanleiding voor de volgende. Zo creëert hij een heel volk, waarvan de individuen stuk voor stuk getuigen van humor.
Over zijn manier van werken zei Horstink ooit in een interview: ‘Ik teken met klei. Het is een heel directe manier van omgaan met het materiaal. [-] Het is alsof je een tekenfilm stilzet op één enkel beeld’. Dat geldt zeker ook voor ‘Ventje’.

Overigens bevindt zich aan de andere kant van het schoolplein tegenover ‘Ventje’ nog zo’n kleurrijk keramisch beeld. Ditmaal gaat het om de ‘Honkbalvanger’ van Berry Holslag.

Sluiten