Gegevens kunstwerk

Titel

Veelhoofd

Kunstenaar

Atelier van Lieshout

Jaar

2010

Materiaal

Aluminium

Afmetingen

300 cm

Deelcollectie

Beeldengalerij

Locatie kunstwerk

Adres

Grote Marktstraat, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.076513647277, 4.3119830429611 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Zijn het nu schedels of aardappelachtige hoofden? Dat vraag je je af als je van een afstandje naar de stapeling aluminium vormen kijkt die op een van de sokkels in het centrum van Den Haag staat. Ook op kortere afstand blijkt dat je daar geen duidelijkheid over krijgt.

Dit sokkelbeeld Veelhoofd is gemaakt door Atelier Van Lieshout, de internationaal bekende studio van kunstenaar Joep van Lieshout (1963). Hij runt zijn atelier in het Rotterdamse havengebied als een bedrijf en heeft zo’n twintig mensen in dienst. Atelier Van Lieshout produceert alle beelden, meubilair, mobilehomes en theaterdecors die Van Lieshout bedenkt. Kenmerkend voor de vaak grensverleggende ontwerpen van Atelier Van Lieshout is het gebruik van polyester, gespoten in uitgesproken kleuren variërend van gifgroen en knaloranje tot modderbruin.

Veel van de werken van Van Lieshout gaan over macht en arbeid, over politiek en revolutie en over een zelfvoorzienende samenleving. Bovendien is hij gefascineerd door de mens en de systemen die hij bouwt én door klassieke onderwerpen als leven en dood. Zijn beelden en installaties laten ons het effect zien van onze steeds efficiënter wordende samenleving. Tegelijkertijd verschaffen ze ons zicht op hoe we ons hierin als individu staande kunnen houden. Of eraan kunnen ontsnappen.

Van Lieshouts ontwerpen zijn even onorthodox als kritisch en tegendraads. Zo biedt SlaveCity (20052009) een blik op een utopische samenleving waar maximale winst het uitgangspunt is en verbeeldt Foodmaster (2009) een uiterste consequentie van onze geïndustrialiseerde voedselproductie. Dit kunstwerk toont een systeem waarbij ook mensenvlees tot voedsel wordt verwerkt. Naast deze grotere series, veelal uitgevoerd in polyester, werkt Van Lieshout ook aan kleinschaliger werken, vaak in brons of aluminium. In deze lijn past ook het sokkelbeeld Veelhoofd. Van Lieshout is nooit helemaal helder over de betekenis van zijn beelden. Het lijkt meer een optelsom van associaties: doodshoofden, aardappeleters, suikerbieten, Halloweenmaskers.

Sluiten