Gegevens kunstwerk

Titel

Variant op ring III

Kunstenaar

Hans Kleyweg

Jaar

1985

Materiaal

steen, granito

Afmetingen

h. 175 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Allard Piersonlaan, Den Haag

Stadsdeel

Laak

GPS gegevens

52.057398103703, 4.3268705941955 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

‘Vrijende zeehonden’ noemden de buurtbewoners dit granito beeld van Hans Kleyweg toen het werd geplaatst. Opmerkelijk zoals iedereen toch altijd geneigd is om in een abstract beeld iets herkenbaars te zien. Eigenlijk is het ook niet zo vreemd dat er twee figuren in dit beeld werden herkend. De kunstenaar heeft namelijk twee identieke vormen gespiegeld tegen elkaar geplaatst. Meestal was dat ook zijn uitgangspunt: twee elementen die met elkaar een spanningsveld vormden. Deze sculptuur is de derde variant op zijn welbekende ‘Ring’ en Granito nr.9, waarin je ook twee gespiegelde vormen kunt ontdekken.

‘Variant op ring III’ is uitgekozen door de buurtbewoners. Ze waren niet tevreden geweest met de sculptuur die was voorgesteld door de gemeente en mochten toen zelf een werk kiezen uit het gemeentelijke depot. Hier stond de collectie die was verworven via de beeldende kunstenaarsregeling (BKR), een uitkeringssyteem waarbij kunstenaars werk leverden aan de overheid als tegenprestatie voor een halfjaarlijks honorarium. Het oog viel op de ‘Vrijende zeehonden’ en twee jaar later kreeg het beeld zijn bestemming in het plantsoen.

De autodidact Kleyweg is zijn loopbaan begonnen met dergelijke abstracte beelden, maar hij is geleidelijk steeds vaker vrouwentorso’s gaan maken. Een ontwikkeling die niet zo voor de hand ligt. Abstract en figuratief staan voor hem echter niet mijlenver uit elkaar. Het draait bij Kleyweg om de spanning in de vorm, of het nu gaat om twee abstracte elementen of om het lichaam van een vrouw.

Sluiten