Gegevens kunstwerk

Titel

Uithuiltegel

Kunstenaar

Paul van Solingen

Jaar

1984

Materiaal

keramiek

Afmetingen

100 m2

Locatie kunstwerk

Adres

Denneweg, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.085048338616, 4.3125178239426 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Het is mei 1981 als Den Haag de ‘Uithuiltegel’ van kunstenaar Paul van Solingen rijker wordt. Niets voor betaald, zomaar gekregen. Van Solingen had de betonnen tegel, met overdwars een kronkelend gootje voor zijn tranen, in de vroege ochtend in de stoep van het Lange Voorhout gelegd, links van Pulchri Studio.

De tegel was ontstaan onder het motto ‘Uithuilen en opnieuw beginnen. Zo is gewoon het hele leven’. Had Van Solingen dan voorzien dat de gemeente zijn cadeau niet zou accepteren? Vast wel, want het was al eens eerder gebeurd. Ook rond de mozaïektegel die hij in 1964 clandestien in de stoep van het Spui legde, ontstond een relletje. Nadat de gemeente de jonge kunstenaar op de vingers had getikt, mocht de tegel blijven.

Met de ‘Uithuiltegel’ in het Lange Voorhout liep het anders. De gemeente zag deze tegel als een verstoring van het loopvlak van het Lange Voorhout, een beschermd stadsgezicht. De tegel verdween naar de gemeentelijke opslagplaats. Van Solingen haalde de tegel op en uiteindelijk werd na overleg met de gemeente een passende oplossing gevonden: de tegel mocht voor de Haagse Kunstkring (HKK) aan de Denneweg in de stoep worden gelegd.

Door een zandlaagje weg te bezemen onthulde kunstkring-lid en architect Sem Aardewerk op 27 december 1984 onder het toeziend oog van voorzitter en leden de nu legale ‘Uithuiltegel’. In de rand staat: ‘Uithuiltegel, Paul van Solingen, ’60-’80’. Van Solingen maakte de tegel ter ere van zijn twintigjarig kunstenaarschap.

Sluiten