Gegevens kunstwerk

Titel

Reliëfs politiebureau

Kunstenaar

Jan Kuiper, Ootje Oxenaar

Jaar

1958

Deelcollectie

Gemeentelijk monument

Locatie kunstwerk

Adres

Alexanderveld 125/126, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.0892815, 4.3008457 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Even lijkt het alsof er Egyptenaren aan de slag zijn geweest in de entree van het politiebureau aan het Alexanderveld. Aan de binnenzijde van de monumentale, betonnen luifel is een reeks diepliggende reliëf aangebracht. De ingekleurde tekeningen doen sterk denken aan hiërogliefen het schrift uit het oude Egypte. Sommige tekens lijken volledig abstract, bij andere zijn duidelijk figuren te zien. Vormgevers Jan Kuiper en Ootje Oxenaar zijn de ontwerpers van de voorstellingen.

Tijdens de wederopbouw verrees in 1959 aan het Alexanderveld een nieuw politiebureau ontworpen door de Haagse architect W.S. van de Erve (1914-1994). Net zoals in het strenge gebouw de functie van de politie doorklinkt, zo geldt dat ook voor de reliëfs die als decoratie rondom de entree zijn aangebracht. De voorstellingen hebben betrekking op het handhaven van het gezag en bescherming van burgers zoals dat gebruikelijk was in verschillende periodes sinds de Egyptenaren. Het kunstwerk ademt de sfeer van de jaren vijftig. Essentieel zijn abstractie, stilering en belangstelling voor hedendaagse en oude volkskunst, die in die jaren onder invloed van de Cobra-beweging opgeld deden.

Wie welk deel van het ontwerp voor zijn rekening heeft genomen, valt moeilijk te zeggen. Van de Haagse ontwerper, kunstenaar en typograaf Kuiper is bekend dat hij grote bewondering had voor Oost-Europese volkskunst. Het reliëf is echter niet goed op één lijn te brengen met zijn werk uit de jaren zestig en later, waarin hij droomwerelden schetst boordevol bizarre combinaties van voorwerpen en figuren.

Oxenaar is behalve als invloedrijk directeur van de dienst Esthetische Vormgeving van de PTT vooral bekend als de ontwerper van talloze postzegels en bankbiljetten. Karakteristiek waren de frisse kleuren en zijn gedurfde ontwerpkeuzes. Bijvoorbeeld de snip, vuurtoren en zonnebloem op een bankbiljet in plaats van een portret. Vermoedelijk zijn de reliëfs voor het politiebureau voor beide vormgevers een vroeg werk.

Sluiten