Buiten Beeld

Status

Permanent

Categorie

Bestaat niet meer

Sinds

20-03-2023

Toelichting

Sinds 2009 stond de Tribune van Hester Oerlemans op het schoolplein van het 's-Gravendreef College in Leidschenveen. Er werd door de studenten volop gebruik van gemaakt. Daardoor sloeg slijtage dusdanig toe dat in overleg met de school, Stroom en de kunstenaar is besloten dit kunstwerk na ruim 13 jaar te verwijderen. Daarbij speelde ook mee dat de techniek om via usb muziek af te spelen intussen is verouderd en dat volgens de school het zitten op bierkratten niet meer past bij de tijd. Halverwege maart 2023 is het kunstwerk weggehaald. Aan de oude foto's kunnen we nog steeds aflezen hoe in trek het kunstwerk was bij studenten.

Beeld

Gegevens kunstwerk

Titel

Tribune

Kunstenaar

Hester Oerlemans

Jaar

2009

Materiaal

Gebruikte kratjes, beton, elektronica

Locatie kunstwerk

Adres

Klaas Voskuildreef, Den Haag

Stadsdeel

Leidschenveen-Ypenburg

GPS gegevens

52.066856475052, 4.3990515447052 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Drie langgerekte rijen met gebruikte kratjes. Elke rij telkens een kratje hoger. Met deze eenvoudige middelen heeft Hester Oerlemans het schoolplein van het ’s-Gravendreef College in Leidschenveen voorzien van een bijzondere plek. Speciaal voor de leerlingen van de school. Om lekker op te chillen tussen de lesuren door.

Door de kratjes op zijn kop te plaatsen en ze vervolgens vol te storten met beton, is een egaal zitoppervlak verkregen. Als extra gadgets heeft de kunstenaar elektriciteitskabels, een radio met usb-aansluiting en twee geluidsboxen in het beton meegegoten. Zo kunnen de leerlingen elkaar hun favoriete muziek laten horen.

Al die kratjes op elkaar maakt samen een monumentale abstracte sculptuur, die in de verte doet denken aan het minimalistische werk van Amerikaanse beeldhouwers uit de jaren zestig, zoals de wereldberoemde Donald Judd. En hoewel Oerlemans in haar werk streeft naar vereenvoudiging, is zij zeker geen minimalist in traditionele zin.

In al haar schilderijen, installaties en werken in de openbare ruimte toont Oerlemans ons haar visie op de alledaagse werkelijkheid, op de kunstwereld en op haar persoonlijke omgeving. Soms is die kritisch, vaak ook poëtisch. Met groot gemak vermengt ze uiteenlopende werelden. Zo maakte ze bijvoorbeeld iconische stoelontwerpen na in ballonnen. En met tekeningen en schilderijen van rijen kleurrijke bedden kaart ze de vluchtelingencrisis aan. Ze ontrafelt de realiteit zodanig dat er altijd een prikkelende spanning ontstaat tussen datgene dat je herkent en dat wat vervreemding opwekt.

Tribune met hergebruikte bierkratjes is uiteraard een vette knipoog naar de leerlingen. Onder de 18 jaar alcohol drinken mag niet, maar op de lege kratjes zitten is prima. In ieder geval is de animo onder de studenten om van de interactieve tribune gebruik te maken er niet minder om. Regelmatig strijken ze er massaal op neer.

Sluiten