Gegevens kunstwerk

Titel

Torso

Kunstenaar

Leon Bouter

Jaar

onbekend

Locatie kunstwerk

Adres

Lange Voorhout, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.082213806808, 4.3122750841309 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Een spookbeeld is het lange tijd genoemd. En een vondeling. Maar uiteindelijk bleek de sculptuur van een weelderige vrouwentorso van beeldhouwer Leon Bouter te zijn. Het beeld was ten tijde van een expositie bij Pulchri Studio op het Lange Voorhout in het gras geplaatst ter hoogte van deze kunstenaarssociëteit. Daarna is het in de vergetelheid geraakt en op het laatst wist niemand meer van wie het was en wat het daar deed.

Toch was Bouter niet de eerste de beste in Den Haag. Als modeontwerper had hij twaalf jaar lang een goed lopende zaak in de Kazernestraat. Zijn ontwerpen kenmerkten zich door veel goud, fluweel en kleurrijke stoffen en hadden vaak een folkloristisch tintje. De beroemde acteur uit de softpornofilm ‘Emanuelle’ Sylvia Kristel was zijn favoriete model. Ondanks zijn succes besloot hij in de zomer van 1974 de mode vaarwel te zeggen en zijn zaak te sluiten. Al acht jaar had hij als hobby gebeeldhouwd en Bouter was tot de ontdekking gekomen dat hij dat liever deed. Zo trok de flamboyante modeontwerper naar Griekenland om daar een bestaan op te bouwen als beeldhouwer.

De resultaten van zijn werkzaamheden daar toonde Bouter af en toe bij Pulchri in Den Haag. Zo ook deze voor zijn stijl typerende torso van een vrouwenfiguur. Vermoedelijk heeft hij de torso op het Lange Voorhout oorspronkelijk van een laag goudverf voorzien. Maar die is er inmiddels afgesleten. In 1999 werd (her)ontdekt van wie het beeld ook weer was. Het is waarschijnlijk te zien op de achtergrond van een foto bij een interview met de kunstenaar in Het Vaderland van 10 september 1975.

Sluiten