Gegevens kunstwerk

Titel

Torso

Kunstenaar

Anton Broos

Jaar

1994

Materiaal

Roestvaststaal

Locatie kunstwerk

Adres

Neherkade 1, Den Haag

Stadsdeel

Laak

GPS gegevens

52.068241524233, 4.3316286263199 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Als een sierlijke boog staat ‘Torso’ van beeldhouwer Anton Broos sinds 1994 aan de voet van de Trekvliet Toren. In dat jaar nam de Keuringsdienst van Waren haar intrek in dit pand. Het was speciaal voor de dienst gebouwd en zoals gebruikelijk bij nieuwbouw van de rijksoverheid was de zogenoemde percentageregeling van toepassing. Broos kreeg de opdracht een kunstwerk voor het nieuwe onderkomen te realiseren. Uiteindelijk bedacht hij er twee. Onder de titel ‘Gedetermineerde vlag’ plaatste hij op het dak drie vlaggenmasten met telkens een deel van de Nederlandse vlag. Alleen vanaf één specifieke plek op de nabijgelegen Laakbrug kon je de drie onderdelen als één vlag ervaren. Het tweede werk is het abstracte beeld bij de hoofdingang.

Plaatstaal is het favoriete materiaal van deze beeldhouwer. Hij houdt van het ijle karakter ervan. Bovendien is het staal tegelijkertijd stug en sterk en kun je er toch vloeiende vormen mee maken. Die vloeiende vormen zijn bijzonder goed terug te zien in het ‘Muzieklint’ dat Broos in 1990 voor de gemeente Oegstgeest heeft gemaakt. En al zijn de vormen iets minder swingend, ook ‘Torso’ is één vloeiend gebaar in staal.

Nadat de Keuringsdienst van Waren in 2002 opging in de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kwam de Trekvliet Tower leeg te staan. Sindsdien hebben een groot aantal wisselende kleinere huurders er onderdak gevonden. Broos’ vlaggen verdwenen in datzelfde jaar van het dak.

Sinds 2019 werkt ontwikkelaar Idea Compact samen met Geurst en Schulze Architecten aan een woningtoren van 70 meter hoog op dezelfde locatie. Daarbij verdwijnt de Trekvliet Toren. Of het bijbehorende beeld in de nieuwbouwplannen wordt opgenomen of dat het elders in de buurt een andere bestemming krijgt, is nog niet duidelijk. Getuige de berichten in de wijkkrant Samen voor Laak willen de bewoners het kunstwerk in ieder geval niet kwijt.

Sluiten