Gegevens kunstwerk

Titel

Tiener

Kunstenaar

Jos van Riemsdijk

Jaar

1966

Materiaal

brons / steenachtig

Afmetingen

h. 192 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Steenzicht, Den Haag

Stadsdeel

Escamp

GPS gegevens

52.043364363914, 4.2620428230204 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Let op! Dit beeld is in mei 2023 in verband met nieuwbouw van de woningen verplaatst naar de hoek Steenzicht en Vrederustlaan.

 

Professor Jan Bronner is de (kunst)geschiedenis ingegaan als de man die zich in de eerste helft van de 20e eeuw met ziel en zaligheid wijdde aan de opleiding van jonge beeldhouwers. In tegenstelling tot zijn meer classicistisch ingestelde collega’s van de Amsterdamse School, onderwees Bronner hen de moderne principes.

Het tienerbeeld dat in 1966 op een gazon aan het eind van een rijtje nieuwbouwwoningen werd geplaatst, onderstreept dat de maker, Jos van Riemsdijk, de lessen van Bronner en de zijnen goed ter harte heeft genomen. In 1965 maakte Van Riemsdijk dit beeld van een vrijgevochten tienermeisje. Hoewel de kleding er nu gedateerd uitziet, is wel duidelijk dat deze tiener in haar tijd vrijpostig en onbevangen in de wereld stond. Haar lichaamshouding is uitdagend. ‘Kom maar op als je durft!’ luidt de boodschap. Het meisje draagt een ruim vallende jurk. Ze staat zelfverzekerd, wijdbeens en iets voorovergebogen, terwijl ze haar hoofd lekker eigenwijs zijwaarts houdt en met één hand haar lange haardos beetpakt.
Ook destijds was Van Riemsdijk figuratieve beeld al lang niet meer vernieuwend. Maar de eigenwijze, zelfbewuste uitstraling van de tiener zorgt er toch voor dat het beeld er eigentijds uitziet.

Van Riemsdijk geboren in het Belgische Ukkel, vestigde zich in 1937 definitief in de hofstad. Na haar studie aan de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, vervolgde ze haar opleiding aan de Rijksakademie in Amsterdam, waar Jan Bronner één van haar leermeesters was. Haar leven lang behield Van Riemsdijk een sterke voorkeur voor figuratieve verbeelding van kinderfiguren en dieren.

Sluiten