Gegevens kunstwerk

Titel

There is no song about it

Kunstenaar

Henk Visch

Materiaal

Brons

Locatie kunstwerk

Adres

Aegonplein, Den Haag

Stadsdeel

Haagse Hout

GPS gegevens

52.091028198155, 4.3678322337296 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Mysterieus en tegelijk een beetje aarzelend staat hij daar bij de entree van het Aegonplein. Een meer dan manshoge, bronzen figuur zonder armen. Hij lijkt in gedachten naar de steen te kijken die een paar meter bij hem vandaag ligt. Staart hij daar zo maar wat gedachteloos naar of is er meer aan de hand? Zou hij zich afvragen wat het ding weegt, hoeveel kracht het zou kosten om hem op te tillen? We weten het niet. Toch wekt de figuur met zijn grote hoofd en het klein getekende gezicht vertrouwen. Hij schept zelfs rust zoals hij daar staat met zijn grote gestroomlijnde lijf.

Henk Visch is de maker van dit beeld. In de jaren tachtig van de vorige eeuw maakte hij furore als beeldhouwer in ons eigen land en daarbuiten. Soms realiseerde hij abstracte beelden, maar meestal is zijn werk figuratief. Ook al zijn zijn figuren in zichzelf teruggetrokken, toch kun je je ermee identificeren. Door zijn bronzen beelden (deels) te beschilderen voorkomt hij een al te klassieke indruk. Het maakt ze zelfs eigentijds.

Met dit werk weet Visch ook de oude klassieke mythe van Sisyphus nieuw leven in te blazen. Maar anders dan Sisyphus, die telkens opnieuw een enorme steen een berg opduwde, lijkt deze figuur het best te vinden als de steen nog even blijft liggen. De poëtische en raadselachtige titel (‘There is no song about it’) maakt het kunstwerk compleet. Dat is gebruikelijk bij Visch. De tekst zorgt samen met het beeld voor een bijna oneindige stroom van associaties waar je als toeschouwer op je gemak op kunt dobberen.

De beelden van Visch kun je op tientallen plekken in de publieke ruimte in Nederland aantreffen. Deze sculptuur maakt deel uit van de kunstcollectie van verzekeraar Aegon. Het siert het plein voor hun hoofdkantoor.

Sluiten