Gegevens kunstwerk

Titel

The Well

Kunstenaar

Anthony Gormley

Jaar

2000

Materiaal

Gietijzer

Afmetingen

diepte put 3 m

Locatie kunstwerk

Adres

Stadhouderslaan, Den Haag

Stadsdeel

Scheveningen

GPS gegevens

52.089746514028, 4.2817860400547 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

“Ik hoop alleen maar dat mensen zullen worden gestopt op hun weg en dat zij opnieuw gaan kijken naar zichzelf en de plek waar ze zich bevinden.” Dat zei de Britse kunstenaar Antony Gormley in maart 2010 in een interview met The Times over zijn werk. Sinds 1990 heeft deze internationaal bekende beeldhouwer over de hele wereld afgietsels van zichzelf geplaatst. De weinig gedetailleerde uitvoering en de huid van roestig metaal (gietijzer vaak) maken duidelijk dat het hier niet om ijdeltuiterij gaat. Gormley ziet zijn beelden eerder als bemiddellaar tussen lichaam en geest, leven en dood, ratio en verbeelding.

Door de eenvoudige vormgeving en het repeterende karakter doen zijn beelden ook denken aan het terracottaleger van Xi’an, archeologische vondsten of antropologische objecten. Het is vooral de plaatsing die de beelden tot kunst maakt. Niet voor niets bevindt een groot deel van Gormleys oeuvre zich in de openbare ruimte. Zo zette hij in het noorden van Engeland een reusachtige figuur met gespreide armen langs de A1 snelweg (‘Angel of the North’, 1998). In maart 2010 werd zijn 26 meter hoge, hurkende figuur op een strekdam bij Lelystad onthuld. Het draait voor deze kunstenaar vooral om onze omgang van ons lichaam met de omgeving.

Dat valt ook af te lezen aan ‘The Well’ bij de entree van destijds het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Aangezien de postmodernistische architectuur van Michael Graves en Sjoerd Soeters elk beeld daar zou ‘verpletteren’, koos Gormley ervoor zijn bijdrage letterlijk onder de grond te stoppen. Alleen een groot rooster verraadt de plek en maakt het beeld zichtbaar. Daaronder groef Gormley namelijk een waterput waarin hij een mensfiguur plaatste. Afhankelijk van de grondwaterstand staat deze meer of minder onder water. Overdonderd en tegelijkertijd verwachtingsvol kijkt het beeld omhoog. Zou het alleen de architectuur zijn die hem imponeert?

Renovatie van de bestrating van De Resident – de buurt rondom het ministerie – had tot gevolg dat het kunstwerk van Gormley niet meer paste. Daarom heeft VWS dit kunstwerk geschonken aan het Kunstmuseum Den Haag. Sinds 2016 staat de ijzeren man in een nieuwe put in de tuin aan de achterzijde. Vlakbij brasserie Berlage.

 

Sluiten