Gegevens kunstwerk

Titel

Tegeltableaus

Kunstenaar

José den Hartog

Jaar

2008

Materiaal

keramiek

Locatie kunstwerk

Adres

Mandelaplein, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.064161545606, 4.2958891325409 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Kunst voegt iets extra’s toe aan de architectuur én aan de omgeving. Vanuit die overtuiging nodigde architect Mieke Bosse (Scala Architecten) beeldend kunstenaar José den Hartog uit om het pand voor de basisschool Yunus Emre van bijzondere details te voorzien. In het ontwerp voor de nieuwbouw van deze islamitische school mocht Den Hartog vijftien blinde nissen vullen met haar keramische tegeltableaus. Op elk tableau heeft zij een unieke afbeelding geschilderd. Zo is de school gemakkelijk te onderscheiden van de aangrenzende woningen.

De Haagse kunstenaar Den Hartog is gefascineerd door gebruikskeramiek. Bovendien is zij ervan overtuigd dat kunst in alle dagelijkse facetten van het leven aanwezig zou moeten zijn. Kunst kan herinneringen vasthouden, dromen weerspiegelen of de tijd stilzetten. En weer teruggeven wanneer je ze nodig hebt.

Na afronding van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten is Den Hartog begonnen met het tekenen op keramiek en is daar nooit meer mee opgehouden. Hele wanden met tegels voorziet zij van uiteenlopende voorstellingen en patronen. Maar ze tekent ook op serviesgoed en losse tegels, in opdracht of als vrij werk. Constante in haar oeuvre is een witte ondergrond met daarop lijnen in kobaltblauw. Soms voegt zij enkele extra kleuren toe. Bij Yunus Emre is dat geel.

Omdat er volgens de huidige regels van de islam geen mensen en dieren afgebeeld mogen worden, valt er geen mens of dier te bekennen in de tegeltableaus op de school. Wel een prachtige tuin met vijver en een hangende brug onder een heldere sterrenhemel aan de linkerkant. Rechts op het gebouw tekende Den Hartog bloemen en bomen en bij de entree een voorstelling die sterk doet denken aan zowel een hoogtekaart met parallel lopende hoogtelijnen als vingerafdrukken en jaarringen van bomen. In alle gevallen toepasselijke symboliek. De basisschool is dé plek waar kinderen groeien.

Sluiten