Gegevens kunstwerk

Titel

Tante Kees

Kunstenaar

Jens Pfeifer

Jaar

2007

Materiaal

Kunststof

Locatie kunstwerk

Adres

Guntersteinweg 62, Den Haag

Stadsdeel

Escamp

GPS gegevens

52.045237218165, 4.2980077338379 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Even lijkt het alsof er zomaar herten uit het bos achter de school vandaan zijn gesprongen. Twee seconden later dringt het tot je door dat dat onmogelijk kan, zo midden in de stad. Dit roedel herten op het dak van de gymzaal van de basisschool aan de Guntersteinweg is een kunstwerk. Jens Pfeifer is de maker.

Pfeifer genoot zijn opleiding tot beeldend kunstenaar aan het Royal College of Arts in Londen (1988-1989) en de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (1989-1992). Sindsdien maakt hij sculpturen, tekeningen en plaatsgebonden kunstwerken. Omdat hij is opgegroeid in de bossen, vormen bomen en de dieren die daarin leven een belangrijk vertrekpunt voor zijn werk. Met figuratieve beelden vertelt hij verhalen over de verandering van mens naar dier. Of andersom. De wezens die hij ons voorschotelt bevinden zich ergens op de grens tussen natuur en cultuur in. Dat heeft een vervreemdend effect. Zoals ook bij Pfeifers ‘Killerbunny’ (2002): een reusachtig konijn met pistolen dat hij exposeerde in galeries.

Die vervreemding is ook terug te zien bij de ‘Herten’ die Pfeifer in 2007 in opdracht van Stroom Den Haag. Door de percentagregeling voor scholen kwam er geld vrij voor kunst bij de bouw van de nieuwe gymzaal voor de basisschool De Grote Beer. De herten hebben niet alleen takken als geweien, op zichzelf al merkwaardig, ook hun houding en gedrag valt op. Sommige herten zijn duidelijk nieuwsgierig en kijken brutaal over de rand van het dak naar de spelende kinderen. Andere herten zijn eerder verlegen en kijken van een veilige afstand toe of zijn gewoon lekker aan het eten. Net mensen dus. Dat dit kunstwerk de bijzondere naam ‘Tante Kees’ meekreeg, komt omdat de kunstenaar de kinderen van de school namen voor de herten heeft laten bedenken. Uit hun lijst selecteerde hij zijn favorieten: Tante Kees, Ali, Moo, Valentino, Big Hed en Zoezoe.

Sluiten