Gegevens kunstwerk

Titel

Strijd tussen goed en kwaad op kosmisch niveau

Kunstenaar

Hans van Bentem

Jaar

2006

Materiaal

Diverse materialen

Afmetingen

Diverse afmetingen

Locatie kunstwerk

Adres

Abraham van Beyerenstraat, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.063424291938, 4.3043771497375 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

In het kunstwerk voor de Shri Vishnu-school moest de hindoefilosofische identiteit van deze speciale basisschool duidelijk tot uiting komen. Een opdracht van deze aard is beeldend kunstenaar Hans van Bentem op het lijf geschreven. Want wat hem boeit, is de kruisbestuiving tussen de populaire cultuur en oude mythes en verhalen van allerlei culturen van over de hele wereld.

In 2006 ontwierp Van Bentem maar liefst tien beelden in uiteenlopende vormen en materialen, waarin de god Vishnu centraal staat. Het zijn de tien verschillende gedaanten ofwel avatars, waarin Vishnu op de aarde neerdaalt om het evenwicht tussen goed en kwaad te herstellen. Vishnu is een van de belangrijkste hindoeïstische goden, degene die de schepping in stand houdt. Hij is reeds negen keer op de aarde geweest om problemen op te lossen. De tiende avatar van Vishnu, Kalkin met zijn vlammende zwaard, wordt nog verwacht.

Van Bentem heeft de tien avatars weergegeven in een beeldtaal die goed aansluit bij de huidige jongerencultuur: hip, eigentijds, speels, gek en grappig. Zo is er behalve de granito schildpad Kurma op het schoolplein de glimmende vis Matsya van aluminium met gouden schubben en roze vinnen en lippen. Hij spuit een gouden ark omhoog om de mensheid te redden van de zondvloed.

Binnen opgenomen in het interieur van de beroemde architect Ashok Bhalotra, staan en hangen nog eens acht beelden, waaronder de man-leeuw Narasimha in neon en de bronzen dwerg Vamana, die zichzelf kan veranderen in een reus. De reus is een enorme blauwe opblaaspop van vinyl, die nog het meest doet denken aan een Michelin-man. Voor de kinderen moet het geweldig zijn als de reus uit zijn kleine kastje tevoorschijn komt. Bovendien is de symboliek van de beelden voor hen zo vertrouwd. Heel gewoon is het voor de kleuters om de verleidelijke parelmoeren Krishna even te aaien.

Sluiten