Gegevens kunstwerk

Titel

Standvastige dame/Fiere vrouw

Kunstenaar

Peter van Loon

Jaar

2005

Materiaal

Keramiek

Locatie kunstwerk

Adres

De Bockstraat, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.065203535361, 4.3016468764435 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Er staat een fiere vrouwenfiguur op het pleintje van de De Bockstraat. Althans als je met een beetje verbeeldingskracht door je oogharen naar de zachtgele keramische figuur kijkt. Ze staat met haar armen over elkaar. Stoer en stevig staand, een klein beetje vooroverleunend. Alsof ze meebuigt met iets, maar wel zelf overeind blijft. Zo heeft beeldhouwer Peter van Loon de kracht van twee vrouwen willen typeren die in de Schilderswijk ooit het fenomeen nachtlopen hebben geïntroduceerd.

De dames in kwestie zijn Janny Lispet en Ellie Houweling. In 1992 sloegen zij de handen ineen. De Schilderswijk waar zij al jaren woonden, dreigde te verpauperen. Om de buurt weer leefbaar te maken, vatten zij het plan op om samen met buren ’s nachts rond te gaan lopen om junks, dealer en herrieschoppers op te sporen. Als zij iets tegenkwamen dat niet door de beugel kon, schakelden zij de wijkagent in.

De nachtpreventie-aanpak van Lispet en Houweling was dusdanig succesvol dat die werd overgenomen door andere buurten in Europa. Ze ontvingen er zelfs een Koninklijke onderscheiding voor. Eerder was hen al de Hein Roethofprijs toegekend (2001), een prijs voor het beste project dat criminaliteit voorkomt.

Om de betekenis van de dames van de nachtpreventie voor de Schilderswijk te onderstrepen, heeft de Stichting Kunst in Beeld Van Loon opdracht gegeven een eerbetoon voor hen te maken. Hoewel hij zich steeds meer concentreert op zijn muziekmachines, is het materiaal en de vormentaal voor dit standbeeld herkenbaar van de abstracte keramische objecten die hij elders in Den Haag heeft gemaakt. Zoals bij de kinderboerderij aan de Tivolistraat.

Uiteraard is het standbeeld tegenover het pand van de Nachtpreventie aan de De Bockstraat geplaatst. Ook al zijn hier inmiddels nieuwbouwhuizen komen te staan, de Fiere vrouw zelf staat er nog steeds standvastig bij.

Sluiten