Gegevens kunstwerk

Titel

Stadspomp, Lange Voorhout

Kunstenaar

Onbekende maker

Jaar

1715

Materiaal

Natuursteen en metaal

Locatie kunstwerk

Adres

Lange Voorhout, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.082510499504, 4.3132835947205 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Na vele jaren van ‘droogte’ kan iedereen die dorst heeft op het Lange Voorhout weer een slokje schoon drinkwater pompen. Daartoe hebben de gemeente en Dunea de handen ineengeslagen. De gemeente liet de uit 1715 stammende waterpomp restaureren en het drinkwaterbedrijf zorgde voor een eigentijdse wateraansluiting. Op 12 september 2018 tapte toenmalig burgemeester Krikke het eerste glaasje gemeentepils.

De pomp is een van de drie stadspompen die Den Haag nog rijk is. Maakten stadspompen tot het laatste kwart van de negentiende eeuw nog deel hij van het dagelijks stadsgezicht, na 1874 verdwenen ze in rap tempo. Hoe meer huizen Duinwaterleiding van ’s-Gravenhage (DWL) op het waterleidingnet aansloot, hoe meer pompen hun functie verloren. In 1877 was hun aantal al teruggelopen tot 61 ijzeren en 11 stenen pompen.

Dit statige exemplaar is gelukkig bewaard gebleven. Restaurator Paul van Laere heeft hem in volle glorie hersteld. De pomp was al tijden flink beschadigd. IJzeren stangen hielden de verschillende stukken sinds de jaren zeventig op hun plaats. De kapotte platen zijn vervangen door nieuwe, die op dezelfde manier bewerkt zijn als de oude. Het geheel ziet er dan ook weer uit zoals in 1715. De pomp is niet alleen visueel gerestaureerd, ook heeft hij zijn oude functie weer gekregen. Beweeg de metalen hendel aan de zijkant en voilà: heerlijk drinkwater.

Sluiten