Buiten Beeld

Status

Tijdelijk

Categorie

In opslag

Sinds

08-03-2024

Toelichting

Begin maart 2024 is een aantal van de Sprookjesbeelden van beeldhouwer Tom Otterness bij Museum Beelden aan Zee van de boulevard gehaald. Dit uit voorzorg. Komende anderhalf tot twee jaar vinden er werkzaamheden aan de middenboulevard plaats. In eerste instantie zouden alleen een paar kleine sculpturen naar de opslag gaan. De plaatsing van een tijdelijke bouwbrug tussen de Scheveningseslag en het bouwterrein voor de bevoorrading van de strandtenten bleek echter te dicht in de buurt te komen van de 'Huilende reus'. Daarom is besloten om ook dit grote beeld in veiligheid te brengen. Na de zomer van 2025 zou de middenboulevard klaar moeten zijn. Daarna keren de ontbrekende Sprookjesbeelden weer terug. Gelukkig telt dit kunstwerk 20 kleine en 3 grote sculpturen, zodat er ook komende maanden genoeg te beleven valt.

Beeld

Gegevens kunstwerk

Titel

Sprookjesbeelden

Kunstenaar

Tom Otterness

Jaar

2004

Materiaal

Brons

Locatie kunstwerk

Adres

Strandweg, Den Haag

Stadsdeel

Scheveningen

GPS gegevens

52.111661540286, 4.2780477558502 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

De meeste flaneurs langs de Scheveningse boulevard zullen ze wel kennen: de ‘Sprookjesbeelden’ van de Amerikaanse kunstenaar Tom Otterness. Al op grote afstand ontwaar je ter hoogte van ‘Museum Beelden aan Zee’ zijn ‘Haringeter’, een figuur op meterslange, slungelige benen, zijn bolle hoofd in de nek. Dichterbij gekomen ontdek je tal van vergelijkbare wezens in allerlei maten en houdingen.

Allemaal blijken ze op een of andere manier naar Scheveningen en sprookjes te verwijzen: Hans en Grietje, Jonas in de walvis, een huilende reus, voor iedereen zijn ze herkenbaar. Zo formuleerde Theo Scholte, de initiatiefnemer van het museum, de opdracht: kwalitatief goede kunst die iedereen van over de hele wereld zou aanspreken. Met name kinderen blijken er van alles in te zien. Ze mogen er ook best over kruipen. ‘Dan gaan ze alleen maar meer glanzen’, vindt Otterness.

Kunst maken voor iedereen, dat is wat Otterness voor ogen stond. Aanvankelijk maakte hij video’s en magazines om het grote publiek te bereiken. Toen hij had ontdekt dat plastic Elvis- en Jezusbeeldjes gretig aftrek vonden, realiseerde hij zich dat humor en herkenbaarheid kunst toegankelijker kunnen maken. Daarop zocht hij naar eenvoudige, aansprekende vormen die geschikt waren voor seriële productie. Het resultaat waren slungelachtige wezens op lange benen, geïnspireerd op tekenfilmfiguren uit de jaren twintig van de vorige eeuw.

Otterness heeft uiteenlopende locaties van zijn humoristische wezens voorzien. Daarvan is Battery Park in New York de bekendste. Daar lichten heel kleine figuurtjes de tegels. Otterness’ beelden nodigen uit tot nadere beschouwing. Dan valt op dat er ook kritiek in verscholen ligt. Zo zul je in Scheveningen het mannetje opmerken met een hoofd in de vorm van een wereldbol met een strop om zijn nek… Maar Otterness dringt zijn mening niet op: ‘Een glimlach, daar doe ik het voor.’

Sluiten