Gegevens kunstwerk

Titel

Spel en zekerheid

Kunstenaar

Lidi Buma - van Mourik Broekman

Jaar

1955

Materiaal

brons

Locatie kunstwerk

Adres

Stadhoudersplantsoen, Den Haag

Stadsdeel

Scheveningen

GPS gegevens

52.086911097165, 4.2790780638931 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Drie spelende kinderen in het water en moeder toeziend op de kant. Dat beeld wekt vertrouwen en dat is precies waar het de opdrachtgever van deze beeldengroep om te doen was. Halverwege de jaren vijftig betrok verzekeraar De Eerste Nederlandsche te ’s-Gravenhage, voorloper van Ennia en later Aegon, een nieuw hoofdkantoor aan het Churchillplein. Met voor de hoofdingang een majestueuze vijver. Daarin kwam de bronzen beeldengroep te staan die beeldhouwer Lidi Buma – van Mourik Broekman in opdracht van de verzekeraar maakte. De beschermende moeder verbeeldt uiteraard de verzekeringsmaatschappij.

De vier figuren zien er stuk voor stuk levendig en natuurlijk uit. Buma – van Mourik Broekman bouwt in haar beelden voort op de naturalistische traditie. Hun houding is alsof ze een moment uit hun spel heeft bevroren. Hoewel deze beeldhouwer doorgaans sculpturen en portretten van individuele mensen maakte, hebben haar lessen bouwkunde aan de TU Delft en haar assistentschap bij Albert Termote haar ongetwijfeld een goed inzicht gegeven in grotere ruimtelijke werken. Dat is goed terug te zien in deze beeldengroep. Ook al staan moeder en het groepje kinderen ver uit elkaar, ze vormen voelbaar een geheel.

Na het vertrek van Aegon werd het Joegoslaviëtribunaal in het pand ondergebracht en moest de beeldengroep in de vijver wijken voor een kunstwerk van Auke de Vries. De Spelende kinderen en hun moeder kregen een plaatsje aan de zijkant van het gebouw. Achter een bewakingshek. Op deze krappe, onhandige locatie kwamen ze niet goed tot hun recht. In 2010 kwam daar verandering in. Toen schonk eigenaar Aegon de beeldengroep aan de gemeente Den Haag die er een geschikte nieuwe plek voor zocht. Dat werd de vijver in het Stadhoudersplantsoen ter hoogte van de Valeriusstraat. Daar spelen de kinderen opnieuw hun spel in het water. Hun moeder staat als vanouds op de kant op de uitkijk.

Sluiten