Gegevens kunstwerk

Titel

Small trees, Sweet dreams

Kunstenaar

Willemien de Bruijn, Bert Haaitsma

Jaar

1999

Materiaal

Staal en boom

Locatie kunstwerk

Stadsdeel

Escamp

GPS gegevens

52.056002024151, 4.2844403444969 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Hoe dik kan hij worden? In de metalen ring rond de jonge boom ligt het antwoord op die vraag besloten. De ring beschermt de boom, maar op den duur zal hij er om- en overheen groeien. Met de ring rond het boompje benadrukken de makers van het kunstwerk, Willemien de Bruijn en Bert Haaitsma, de groei van de jongeling. Hun beeld is een roep om ruimte voor jong léven. En die boodschap komt krachtig over.

Niet meer dan een spruit was de boom bij de onthulling van ‘Small trees, Sweat dreams’ in het Zuiderpark in 1999. Een loot geplant precies in het midden van een brede, blauw-gecoate stalen ring. De titel maakt onderdeel uit van het kunstwerk zelf, doordat de letters in de ring zijn uitgezaagd. Boom en ring staan voor het organische en het abstracte. Het kunstenaarsduo combineert beide elementen vaker. Zo willen ze de toeschouwer laten delen in hun bewondering voor onderwerpen als vriendschap, oervormen en levenskracht van de natuur.

Deze thema’s binden en inspireren De Bruijn en Haaitsma al sinds de start van hun samenwerking in 1984. Daarnaast proberen ze steevast uiting te geven aan het gevoel van vrijheid, dat zijn tijdens hun jeugd konden ervaren in het Nederland van de wederopbouw in de vijftiger jaren van de 20e eeuw. ‘Small trees, Sweat dreams’ verenigt de elementen van hun thematiek en vormentaal: inperking en vrijheid, dynamische groei en statisch staal, abstractie en natuur. Ze botsen en gaan harmonieus samen, om uiteindelijk met elkaar verstrengeld te raken en een te worden. Want het is onafwendbaar dat boom en ring in de toekomst versmelten.

Sluiten