Gegevens kunstwerk

Titel

Ruth, de arenlezende vrouw

Kunstenaar

Jorien Kruyff van Dorssen-Rooymans

Jaar

1964

Materiaal

Brons

Afmetingen

h. 70 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Parelmoerhorst, Den Haag

Stadsdeel

Haagse Hout

GPS gegevens

52.095101316647, 4.3553213823671 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Toen in 1964 het beeld ‘Ruth’ werd geplaatst, was de Parelmoerhorst nog maar net gereed. De nieuwbouwwijk verrees op een plek waar voorheen de Bezuidenhoutse polder lag. De agrarische historie vormde de basis voor ‘Arenlezende vrouw’ van Jorien de Kruijff van Dorssen. De figuur ‘Ruth’, ontleend aan het oudtestamentische verhaal uit het bijbelboek Samuel, is het toonbeeld van geduld, liefde en ijver.

Samen met het beeld ‘Moeder en kind’ van Frank Letterie, dat tegelijkertijd op de Parelmoerhorst werd geplaatst, vormt ‘Ruth’ een ode aan de vrouw en aan het moederschap. Dat onderwerp ligt voor de hand, want vrouwen, moeders en kinderen waren zeker destijds de belangrijkste gebruikers van de wijk.

De Kruijff heeft een aantal liefdevolle vrouwenbeelden gemaakt. Aan de rand van de vijver in park Presikhaaf in Arnhem is de ‘Baadster’ uit 1963 geplaatst. Ze houdt haar kind op zijn buik boven het water. Vandaar de latere benaming: ’Zwemmen leren’. In 1981 kreeg de kunstenaar voor haar beeldende werk de Charlotte van Pallandt-prijs, vernoemd naar de bekende beeldhouwer die deze honorering voor jong beeldhouwtalent in 1978 invoerde.

Inmiddels trad De Kruijff naar buiten met abstracte beelden, zoals ‘Strijkplank’ uit 1983. In dat jaar exposeerde ze voor het eerst tekeningen. Het waren lijntekeningen opgebouwd uit ijle strepen in pen en inkt. De kunstenaar was in de kritieken op haar vroegere werk bewonderd om haar meditatieve inslag en de rustige, attente observatie van de medemens. Dat geldt ook voor de pentekeningen. Ze dragen het meditatieve karakter van een arenlezende vrouw.

Sluiten