Gegevens kunstwerk
Locatie kunstwerk
Adres
Prins Willem Alexanderhof, Den Haag
Stadsdeel
Centrum
GPS gegevens
52.081810387374, 4.3271246287666 Bekijk op plattegrond
Omschrijving kunstwerk
Tekst
Stilte en concentratie: dat is doorgaans wat je het eerst opvalt als je een studiezaal van een bibliotheek binnenstapt. Geen wonder natuurlijk, want onderzoek en lezen gaan nu eenmaal gemakkelijker in een rustige omgeving. Voor de entree van de Koninklijke Bibliotheek, dé nationale bibliotheek, heeft kunstenaar Hans van Bentem die concentratie van de studiezaal teruggebracht tot de kern. Hij heeft een eenpersoons studiecel gemaakt.
Hoewel je direct aan het felgekleurde keramiek en de vormgeving ziet dat het om een modern kunstwerk gaat, is de inspiratiebron al eeuwenoud. Normaal gesproken gebruikt Van Bentem in zijn vrije werk graag stripfiguren en eigentijdse beeldtaal. Voor deze opdracht grijpt hij terug op een beroemd schilderij van de Italiaanse schilder Antonello di Messina (1474-1475). Daarop is het studievertrek te zien van de Heilige Hieronymus (collectie National Gallery, Londen). Deze monnik is zo’n beetje de godfather van de wetenschappers en onderzoekers. Hij geldt bovendien als vader van de kerk in de 4e en 5e eeuw en vertaalde de bijbel uit het Hebreeuws en het Grieks naar het Latijn, waardoor veel meer mensen het boek konden lezen.
Op het schilderij van Di Messina zie je de monnik in zijn studievertrek. Rondom boekenkasten met doorkijkjes naar het landschap buiten. Midden in de ruimte staat op een verhoging een monumentale stoel met daar tegenover een meubel waarop Hieronymus zijn studieboeken kon plaatsen om te lezen en te schrijven. Dit tafereel vertaalde Van Bentem naar de driedimensionale installatie bij de Koninklijke Bibliotheek. Zoals Hieronymus aandacht had voor boeken en geschriften, zo heeft Van Bentem aandacht voor eeuwenoude ambachten. Lakwerk (Vietnam), glas (Tsjechië) en niet te vergeten keramiek produceert hij telkens met lokale producenten. Voor zijn monumentale keramiek is dat Struktuur 68 uit Den Haag. Zo kan iedere voorbijganger voor de Koninklijke bibliotheek de plaats innemen van Hieronymus.