Gegevens kunstwerk

Titel

Rode loper

Kunstenaar

Henk van der Plas, Peter ten Hoorn, Fred van de Walle

Jaar

1977

Materiaal

ijzer

Locatie kunstwerk

Adres

Castricumplein, Den Haag

Stadsdeel

Escamp

GPS gegevens

52.0597124586703, 4.26576036114772 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Iedereen die over de Escamplaan wandelt en het plantsoen bij het Castricumplein passeert, kan zich even een filmster, een vorst(in) of een andere beroemdheid wanen. In het plantsoen is namelijk een uitnodigende rode loper uitgelegd en wie dat wil, kan daar ongestraft overheen lopen, ook al is dat (zeker bij regenachtig weer) niet geheel van gevaar ontbloot. De rode loper is namelijk van ijzer en de rode laklaag kan spekglad worden en zo de eigenschappen van een glijbaan of een lastige hindernis in een midgetgolfbaan aannemen.

Het object is bedacht en uitgevoerd door Peter ten Hoorn, Henk van der Plas en Fred van de Walle. Deze kunstenaars opereerden soms samen in een collectief GROEP dat in de jaren zeventig was opgericht. En hoewel de individuele leden weinig ruimtelijke werk maakten, realiseerde zij als GROEP veelal driedimensionaal werk in de openbare ruimte.

Met ‘Rode loper’ heeft GROEP een beeld gecreëerd dat enerzijds een heel eind tegemoet komt aan de eisen met betrekking tot de abstracte vormentaal die in de jaren zeventig van de 20e eeuw in de mode was, maar anderzijds een vrij letterlijke vertaling van een concreet gegeven behelst. Niemand zal er moeite mee hebben om er een rode loper in te zien. Maar zou het beeld in gele of blauwe lak gespoten zijn, waardoor de associatie met de uitgelegde loper grotendeels zou wegvallen, dan blijft er een abstract beeld over dat een golfbeweging zichtbaar maakt.
De ‘Rode loper’ contrasteert nadrukkelijk met de omgeving. Het object fungeert als blikvanger. Het trekt de aandacht en stelt vragen over de herkomst, de aard en de hoedanigheid van de vorm die er aan ten grondslag ligt en daardoor prikkelt het de verbeelding.

Sluiten