Gegevens kunstwerk

Titel

Roadline

Kunstenaar

André van Lier

Jaar

1978

Materiaal

Staal

Afmetingen

h. 1050 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Schenkkade, Den Haag

Stadsdeel

Haagse Hout

GPS gegevens

52.077484310817, 4.3350957417474 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

‘Rode Knoop’, ‘Paperclip’, ’Schaar’. Tal van benamingen zijn gegeven aan deze gigant op de kruising Schenkviaduct-Utrechtsebaan. De rode stalen buis die op zo’n 12 meter hoogte een grote lus maakt en terugkeert naar de aarde heet eigenlijk ‘Roadline’, naar de situatie van het wegennet eromheen. Het beeld is gemaakt als herkenningspunt voor de binnenkomende automobilisten. Voor de maker, André van Lier, was het een van zijn eerste monumentale opdrachten voor de gemeente. Een ander bekend werk van hem zijn de drie gevouwen stalen cirkels op de Dierentuinbrug bij de Koninginnegracht.

De kunstenaar is opgeleid tot ruimtelijk vormgever. Naast zijn werk op een ingenieursbureau maakte hij zijn eigen beelden. Zijn visie is die van een constructivist, in de lijn van De Stijl, Bauhaus en het Russisch constructivisme. Het gaat hem om de zuivere vorm. Daarin is hij altijd zeer consequent geweest. Jarenlang heeft hij eigenlijk alleen maar de mogelijkheden van vierkant en cirkel onderzocht, vooral in monochroom beschilderd hout en staal. Uitsluitend door kleine ingrepen als vouwen en snijden ontstonden steeds weer verrassende, nieuwe beelden.

Ook toen de tendens naar figuratie groeide, bleef Van Lier bij zijn stijl. Hij werkte steeds meer voor het buitenland waar naar zijn mening meer belangstelling is voor constructivistische kunst. Hij had zijn eigen galerie ‘Art Construct’ in Den Haag en werkte met buitenlandse kunstenaars. Van Lier is ook als vormgever actief gebleven. Daarnaast was hij onder meer verantwoordelijk voor de restauratie van het Panorama Mesdag in de jaren negentig van de 20e eeuw.

Op de vraag hoe hij na al die jaren terugkijkt op zijn vroegere werk antwoordt hij zeer positief: ‘Roadline vind ik de laatste tijd alleen maar mooier geworden. Door de veranderingen in de omgeving komt het beeld veel beter tot zijn recht’.

Sluiten