Gegevens kunstwerk

Titel

Reliëf-stenen

Kunstenaar

Matt Mullican

Jaar

2008

Materiaal

Natuursteen

Locatie kunstwerk

Adres

Schoorsteenvegerstraat, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.081987989378, 4.3120095454384 Bekijk op plattegrond

Te vinden op route

Rondje Centrum

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Als je het niet weet, loop je er zomaar aan voorbij. In de smalle steeg naast kunstenaarsvereniging Pulchri Studio liggen sinds 2008 vier raadselachtige reliëfs. In het natuursteen zijn verschillende patronen aangebracht. Sommige daarvan lijken op pictogrammen en bedrijfslogo’s, andere zijn minder gemakkelijk te duiden. Geometrische vormen overheersen. Deze reliëfs zijn de stille getuigen, of beter gezegd residu’s van Den Haag Sculptuur in de zomer van 2008. De internationale beeldententoonstelling getiteld Freedom stond in het teken van Amerikaanse kunst.

Een van de deelnemende kunstenaars was Matt Mullican. Van hem was behalve de reliëfs ook een serie vlaggen te zien. Die wapperde aan de gevel van de Koninklijke Schouwburg.

Mullican is gefascineerd door de beeldtaal die hij tegenkomt in logo’s van bedrijven en in pictogrammen in de semi-openbare ruimtes als luchthavens, bibliotheken en stadhuizen. Die beeldtaal zegt iets over hoe wij naar de werkelijkheid kijken en hoe we die werkelijkheid vervolgens in beeldtaal proberen om te zetten. Op basis van die symbolische beeldtaal die hij in het dagelijks leven aantreft ontwikkelt Mullican sinds de jaren zeventig een heel eigen beeldtaal van tekens. Die gebruikt hij op allerlei voorwerpen (vlaggen, prints, schilderijen, video’s, beelden, reliëfs) die hij vervolgens ordent volgens vaste categorieën, vaak op kleur. Het resultaat noemt hij een kosmologie. Over de hele wereld toont hij zowel individuele werken als monumentale totaalinstallaties.

Mullicans kosmologie ontcijferen is onmogelijk. De symbolen en tekens die hij gebruikt zijn volledig subjectief. De patronen zijn echter dusdanig intrigerend dat je het blijft proberen. In zekere zin functioneert zijn beeldtaal zoals grottekeningen dat in de prehistorie deden. Ook destijds probeerden mensen door delen uit de werkelijkheid symbolisch te verbeelden orde te scheppen in het dagelijks leven, grip te krijgen op de realiteit en met elkaar te communiceren. De reliëfs in de steeg doen niet anders.

Sluiten