Gegevens kunstwerk

Titel

Reliëfs

Kunstenaar

Leen Blom, Marian Gobius

Jaar

1951

Materiaal

Natuursteen

Locatie kunstwerk

Adres

Roemer Visscherstraat, Den Haag

Stadsdeel

Escamp

GPS gegevens

52.051407144387, 4.2912817529175 Bekijk op plattegrond

Te vinden op route

Fietsroute Wederopbouwkunst Escamp

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Haasje over, vliegeren, ballen en met de poppen spelen: toepasselijker voorstellingen vallen voor een school eigenlijk niet te bedenken. Geen wonder dat de kunstenaars Leen Blom en Marian Gobius toen zij in 1951 de opdracht kregen om voor een nieuw scholencomplex in Moerwijk reliëfs te maken, kozen voor spelende kinderen ter verfraaiing van het gebouw. Het nieuwe scholencomplex aan de Roemer Visscherstraat was een van de vroegste voorbeelden in Den Haag van de uitvoering van een nieuwe regeling.

In september 1951 besloot de Rijksoverheid dat 1-2% van de bouwsom van alle overheidsgebouwen zou worden besteed aan kunst, de zogenoemde percentageregeling. Dit ter verfraaiing van de panden en ter ondersteuning van de beroepspraktijk van beeldend kunstenaars. In navolging van de Rijksoverheid besloot het bestuur van Den Haag om bij scholen ook 1-2% van de bouwsom van nieuwbouw aan kunst te gaan besteden. Veel van de wederopbouwarchitectuur is dan ook versierd met kunst. Nagelvaste kunst wel te verstaan: kunst die vastzit aan die architectuur. Daarbij valt te denken aan glas-in-lood, mozaïeken en reliëfs. Ook de reliëfs van Blom en Gobius zijn verankerd in het gebouw.

Hoewel de reliëfs allebei figuratief zijn en beide kunstenaars eenzelfde thema hebben verwerkt, zijn de verschillen in stijl en handschrift opmerkelijk. Waar Blom de kinderen met een enkel gestileerd plant- of boommotief in een ‘landschap’ plaatst, laat Gobius de achtergrond helemaal leeg. Daardoor gaat je blik gelijk naar de spelende kinderen. Gobius’ vormentaal is bovendien iets expressiever en gevoeliger. Haar spelende kinderen doen daardoor natuurlijker aan. Blom staat bekend om de sculpturen waarin hij mensen ‘betrapt’ tijdens hun dagelijkse bezigheden. Van Gobius kennen we zowel enkele intense oorlogsmonumenten als vele idyllische kinderportretten.

Het pand van het scholencomplex uit 1950-51 is in 2011 gesloopt. De reliëfs zijn echter behouden gebleven en kregen in 2013 een plaats in de gevel van de nieuwbouw aan dezelfde Roemer Visscherstraat.

Sluiten