Gegevens kunstwerk

Titel

Reliëf met paard

Kunstenaar

Albert Termote

Jaar

1955

Materiaal

Natuursteen

Afmetingen

h. 130 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Stadshoudersplantsoen, Den Haag

Stadsdeel

Scheveningen

GPS gegevens

52.087056131908, 4.2802206849335 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Grenzend aan het Stadhoudersplantsoen staat een flink gebouw met een opmerkelijk reliëf van een paard. Het valt direct op als je er in de buurt bent. Bovenop het paard is een vrouw te zien. Ze heeft een toorts met graan in haar ene en een zeis in haar andere hand. Weet je eenmaal dat dit reliëf is gemaakt voor de nieuwbouw van het Productschap voor Akkerbouw, dan is het niet moeilijk om in deze dame de Romeinse godin van de landbouw en het graan te herkennen. De bijzondere hoed op de achtergrond is een het hoofddeksel van Hermes, de god van de handel. Het tandrad bij de voeten van het paard verwijst naar de industrie. Het lijkt een logo uit een ander tijdperk. Dat was destijds niet ongebruikelijk.

Het Productschap voor Akkerbouw was een instelling van de rijksoverheid van en voor het akkerbouwbedrijfsleven en bediende alles tussen de zaadsector en de industrie die akkerbouwproducten verwerkt. Dat moest zichtbaar zijn in de kunsttoepassingen. Termote was niet de enige. Er werden nog drie andere kunstenaars uitgenodigd. Zij verfraaiden met hun werk het nieuwe pand vanbinnen. Toen het productschap per 1 januari 2015 werd opgeheven, is het kantoorpand omgebouwd tot appartementen. Ceres te paard prijkt echter nog altijd op de gevel.

Dat het paard in deze voorstelling zo prominent is afgebeeld, heeft alles te maken met de voorliefde die de maker van dit reliëf voor deze dieren had. In veel van Albert Termotes sculpturen komen paarden voor. Deze van origine Vlaamse beeldhouwer was geen onbekende in de Haagse kunstwereld. Hij gaf les aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en heeft veel kunstwerken in de openbare ruimte van de stad gerealiseerd. Zo ook in dit reliëf.

Sluiten