Gegevens kunstwerk

Titel

Reliëf mensen, planten en vogels

Kunstenaar

Theo van der Nahmer

Jaar

1954

Materiaal

Steen

Afmetingen

h. 120 cm

Deelcollectie

Intro Zuiderpark

Locatie kunstwerk

Adres

Henriette Roland Holstweg, Den Haag

Stadsdeel

Escamp

GPS gegevens

52.058167148745, 4.2895340407921 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Geen geboren, maar wel een getogen Hagenaar. Theo van der Nahmer kwam na zijn studie aan de kunstnijverheidsschool in Den Bosch naar de residentie om zijn studie beeldhouwen af te maken. Artistiek gevormd in Den Haag, voelde hij haarfijn aan hoe hij typisch Haagse onderwerpen moest uitbeelden. Bijvoorbeeld ‘Eline Vere’ en ‘Flaneur’. Deze en vele andere beelden maakte hij voor de hofstad.

Van der Nahmer werkte veelal in brons, soms in steen. Zijn stenen beelden dateren met name uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, zoals zijn ‘Reliëf met mensen, planten en vogels’ uit 1954. Dit reliëf stond oorspronkelijk bij het politiebureau aan de Loevesteinlaan. Het is inmiddels verplaatst naar het Zuiderpark, waar het fungeert als rugleuning van een bank.

In tegenstelling tot Van der Nahmers bronzen, die luchtig, licht en soms zelfs broos ogen, is het reliëf nogal massief en statisch. Maar beschouwen we het gehouwen reliëf zelf, dan is een zekere lichtheid in de compositie zichtbaar. Het grote blok natuursteen heeft – als was het een schilderij – een kader, waarbinnen zich de voorstelling afspeelt. Deze lijst maakt het geheel enigszins streng. Maar aan de onderzijde breken bladmotieven door het kader heen, wat een speels effect geeft. Achter planten en vogels staan aan weerszijden van een boomstronk twee figuren, met gespreide armen en benen. De vormen zijn sterk gestileerd en over elkaar geplaatst. Vooral dit laatste geeft het reliëf een gelaagdheid, die het gesloten karakter ervan openbreekt.

Sluiten