Gegevens kunstwerk

Titel

Reliëf gevallenen 1940-1945

Kunstenaar

Rudi Rooijackers

Jaar

1967/1992

Materiaal

brons

Afmetingen

50 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Lange Poten , Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.07881259889, 4.3146252687172 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

‘1940-1945

Hoort!
Het vrije woord
Bedreigd, versmoord
Brengt in de nood
Zijn vechters voort
Tot aan de dood.’

Op 5 mei 1945 kwam met de Duitse capitulatie een eind aan vijf jaar bezetting en onderdrukking van Nederland. Als één van de laatste Nederlandse steden werd Den Haag bevrijd. In de stad waren vele duizenden doden te betreuren en tienduizenden waren verdreven. Het is niet precies bekend hoeveel mensen er omkwamen door verzetsactiviteiten. Ze vonden de dood in kampen. Of werden direct gefusilleerd. Onder deze doden waren talloze journalisten.

Om de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen journalisten te herdenken had beeldhouwer Rudi Rooijackers ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van de stichting Perscentrum Nieuwspoort de opdracht gekregen een plastiek te ontwerpen. Het reliëf is in brons uitgevoerd. Het stelt een vallende figuur voor met schild. Deze figuur staat voor de vechtersmentaliteit van de omgekomen journalisten, die niet van plan waren het vrije woord op te geven al kenden zij de gevaren. De val symboliseert de dood. Rechts van de vallende figuur staat het gedicht ‘1940-1945 Hoort!’ van dichterjournalist Jan de Groot.

De gedenkplaat werd op 3 mei 1967 onthuld door de toenmalige voorzitter van de Tweede Kamer, mr. F.J.M. van Thiel. Toen Nieuwspoort in 1992 verhuisde van de Hofsingel naar het nieuwe Tweede-Kamercomplex aan de Lange Poten, ging de gedenkplaat mee en werd deze naast de ingang op nummer tien aan de muur bevestigd.
Van de Voorburgse beeldhouwer Rudi Rooijackers zijn talloze beelden in Den Haag en omgeving te zien. Hij genoot zijn opleiding aan de Haagse Academie van Beeldende Kunsten en studeerde onder meer bij Albert Termote. Rooijackers’ beelden variëren van figuratief tot abstract.

Sluiten