Gegevens kunstwerk

Titel

Rasp

Kunstenaar

Jan Snoeck

Jaar

1968

Materiaal

brons / steenachtig

Afmetingen

h. 500 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Segbroeklaan, Den Haag

Stadsdeel

Segbroek

GPS gegevens

52.079232113726, 4.2617731533489 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Evenals het betonnen beeld ‘Spectre’ dat de kunstenaar in 1966 maakte, is de obeliskachtige bronzen ‘Rasp’ die twee jaar later geplaatst werd op het gazon op de hoek van de Segbroeklaan en de Goudenregenstraat, geen typische ‘Jan Snoeck sculptuur’. De vorm en het ribbelige oppervlak van de zuil refereren aan de rasp die bij iedere keukenprins(es) in de keukenla ligt. Overigens ontbreken de gaatjes in Snoecks ‘Rasp’. Die verbeeldt hij met korte staafje die hij telkens wisselend ten opzichte van elkaar plaatst. Dat levert een onverwacht ritme op.

Het beeld bezit daarnaast enkele specifieke kenmerken van een gedenknaald. Alleen de plaats doet afbreuk aan het ongeveer 5 meter hoge ‘monument’. Het drukke verkeersknooppunt met wegwijzers, lantaarnpalen en stoplichten leiden de aandacht af van het monolithische beeld dat het best tot zijn recht komt wanneer het bekeken wordt tegen het decor van enkele hoge bomen.

De staafvormige rasp of vijl met inkepingen wijkt af van het werk waarmee Snoeck later bekend werd. Het beeld bezit weliswaar een duidelijk zichtbare relatie met de werkelijkheid, maar toch doet het eerder denken aan een abstract object dan aan een werktuig waarvan het formaat enorm is opgeblazen. Zou het de bedoeling van de kunstenaar geweest zijn om een beeld te maken dat vergelijkbaar is met de beroemde troffel van Claes Oldenburg, die in de tuin van Museum Kröller-Müller in Otterlo staat, dan zou de rasp ook een handvat moeten hebben waardoor het gereedschap (met uitzondering van de buitenproportionele afmetingen) net echt zou lijken.

Wie bij het horen van de naam Jan Snoeck onmiddellijk denkt aan geabstraheerde keramische mensfiguren, zit er in dit geval ver naast. Binnen het totale oeuvre van de kunstenaar blijft dit beeld een voorbeeld van een vroeg werk dat geen sporen in zich draagt van de kenmerkende beeldtaal die hij later ontwikkelde.

Sluiten