Gegevens kunstwerk

Titel

Pressed circles

Kunstenaar

André van Lier

Jaar

1980

Materiaal

Roestvrijstaal en aluminium

Afmetingen

doorsnede 300 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Koninginnegracht, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.085553293945, 4.3156879635376 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

In Den Haag heeft André van Lier zijn sporen verdiend. En daar is hij trots op. Op verschillende belangrijke locaties staan zijn plastieken. Wie via de Utrechtse Baan de hofstad binnenkomt, kan niet om zijn vuurrode ‘Roadline’ uit 1978 heen. En als je over de Zuidhollandlaan rechtsaf de stad in slaat, kom je onherroepelijk langs de drie tegen elkaar geperste cirkels van het beeld ‘Pressed Circles’ uit 1980.
Zijn werk wordt constructivistisch genoemd. Eenvoudige vormen, zoals de cirkel en het vierkant, overheersen in zijn oeuvre. Verder heeft Van Lier een duidelijke voorkeur voor zuivere materialen als staal en hout. Bovendien is hij een veelzijdig kunstenaar. Behalve beeldhouwer is hij ook grafisch en industrieel ontwerper. Voor de befaamde firma Thonet ontwierp hij in 1999 een stoel en een tafel.
Begonnen bij de Russische constructivisten en met de jaren telkens wat van vorm veranderend, is het constructivisme een kunststroming die tot op heden actueel is. ‘Een stille kracht in de kunst’, zoals Van Lier het noemt. In ‘Kiosk Magazine’ uit 1990 zegt hij verder over het constructivisme: ‘Het gaat om de zuivere vorm. Er is geen bijbetekenis, alleen de schoonheid van de pure vorm.’
Van Liers uitleg gaat beslist op voor ‘Pressed Circles’ op de Dierentuinbrug. Het beeld is open en transparant, eenvoudig van vorm en heeft een lichte metaalkleur. Aanvankelijk zou het beeld van gepolijst en gelakt roestvrij staal op een platte zwarte sokkel worden geplaatst. Maar Van Lier veranderde van mening en koos voor een eenvoudiger alternatief: door de stoeptegels onder het kunstwerk op te hogen kreeg het een iets hogere positie. Hierdoor is de plastiek op een sobere manier toch duidelijk aanwezig.

Sluiten