Gegevens kunstwerk

Titel

Molenpoort

Kunstenaar

Marijke Gémessy, Theo ten Have

Jaar

2005

Materiaal

hardsteen, brons, keramiek

Locatie kunstwerk

Adres

Ketelstraat, Den Haag

Stadsdeel

Laak

GPS gegevens

52.062440113256, 4.3357552115006 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

De opdracht die Marijke Gémessy en Theo ten Have hadden gekregen was een kunstwerk voor de Ketelstraat te ontwerpen dat met water te maken zou hebben. Dit gezien de belangrijke rol van de Laak in dit gebied. De twee kunstenaars hebben zich niet alleen laten leiden door dit gegeven, maar ook door de multiculturaliteit van de wijk.

Gémessy en Ten Have werkten voor deze gelegenheid samen. Niet verwonderlijk. Beide wonen en werken al lang aan het Westeinde; Ten Have in kunstgebouw Spanjaarsdshof, Gémessy bestierde er jarenlang haar galerie Kera-Moz.

Nog belangrijker zullen de overeenkomsten in hun werk zijn geweest. Ten Have als beeldhouwer en Gémessy als keramist hebben ieder een sterk gevoel voor kleur en materiaal. Ten Have gebruikt vaak zwierige, organische vormen: abstract maar zo dat je er vaak figuren in ziet. Zijn bekendste werk is het ‘Homomonument’ op de Koningstunnel bij het Centraal Station. Gémessy is bekend om haar vazen, waarin ze gevonden scherven verwerkte: bijzonder kleurrijk en vaak met neon elementen.

Het resultaat van hun samenwerking is deze poort van Belgisch hardsteen. De contouren verwijzen naar de Laakmolen, maar de vormgeving en subtiele decoraties in mozaïek doen ook denken aan islamitische architectuur. Het water wordt verbeeld door twee bronzen ‘golven’ die door de poort ‘kabbelen’. Golven staan volgens de kunstenaars symbool voor mens en medemens: ze zijn zichzelf maar gaan samen op weg. Het woord ‘NYING-JE’ dat in de steen is gebeiteld benadrukt die boodschap. Dit begrip dat is ontleend aan het Tibetaans boeddhisme, kan worden vertaald als ‘het gevoel van verbondenheid met anderen’.

Sluiten