Gegevens kunstwerk

Titel

Poort

Kunstenaar

Roel Buijs

Jaar

2016

Materiaal

Cortenstaal

Deelcollectie

Intro Zuiderpark

Locatie kunstwerk

Adres

Meester P. Droogleever Fortuynweg 50, Den Haag

Stadsdeel

Escamp

GPS gegevens

52.052649882921, 4.2906853056488 Bekijk op plattegrond

Te vinden op route

Rondje Zuiderpark

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Waar ooit het Zuiderparkstadion van ADO Den Haag stond, verrees in 2017 een gloednieuwe Sportcampus. Het gebouw van FaulknerBrowns Architecten heeft een opvallende stalen gevel die onder invloed van het weer en het licht elke seconde van kleur verandert. In dit complex vinden zowel topsporters als sportende schoolkinderen onderdak. Ook de sportacademie van de Haagse Hogenschool is er gehuisvest. De nieuwe sportcampus zou niet alleen de sport een nieuwe impuls moeten geven, maar ook het Zuiderpark zelf en de buurt daar omheen.

De bouw van de Sportcampus betekende dan ook een andere indeling van het park. Want hoe leidt je het verkeer van al die sporters en bezoekers in goede banen en zorg je voor voldoende parkeergelegenheid? Daarom werd besloten de oorspronkelijke hoofdingang aan het Veluweplein lost te laten en voortaan de ingang aan de Melis Stokelaan tot hoofdentree te maken. Om die te markeren en de toegang tot de Sportcampus goed aan te geven, kwam er een poort, net als aan het Veluweplein. Roel Buijs tekende voor het ontwerp.

Buijs bedacht vier vierkante torens van cortenstaal van elk zo’n 3 meter hoog. Telkens gebruikte hij twee platen staal op elkaar. Uit de ene plaat heeft hij sportende figuurtjes laten uitstansen die hij vervolgens op de andere plaat heeft bevestigd. Onderaan zijn de vier zuilen tamelijk dicht, maar naar boven toe komt er steeds meer lucht in de tekening. Net als de Vrouw en Man van beeldhouwer Corine Helsenfeld-Fránzen aan het Veluweplein maken ook de figuurtjes in de torens van Buijs duidelijk: hier in het Zuiderpark kun je sporten.

Sluiten