Gegevens kunstwerk

Titel

Politiemonument

Kunstenaar

Jan Kleingeld

Jaar

2006

Locatie kunstwerk

Adres

Burgemeester Patijnlaan, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.089167863923, 4.2998546526398 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

‘Pearls in Policing’: vrij vertaald ‘Parels van politiewerk’. Zo heette de mondiale bijeenkomst die in 2007 van 10 tot 13 juni plaatsvond. Den Haag ontving toen, als internationale stad van Vrede en Recht zo’n 35 politiechefs van over de hele wereld. In voorbereiding daarop dacht de Politieacademie aan een monument waarin de bijdrage van de politie aan de wereldvrede wordt benadrukt.

Het is geen traditioneel monument geworden van een bronzen beeld op een sokkel. De opdrachtgever wilde graag de woorden peace – justice – police in het kunstwerk verwerkt hebben. Geen wonder dat adviseur Stroom Den Haag voor deze opdracht uitkwam bij de Leidse kunstenaar en grafisch vormgever Jan Kleingeld. Tekst en typografie maakt namelijk niet alleen deel uit van zijn praktijk als vormgever, maar ook in zijn vrije werk als beeldend kunstenaar speelt tekst een essentiële rol. Kleingeld stemt doorgaans op een subtiele en poëtische manier locatie, materiaal, tekst en betekenis nauw op elkaar af. Zo riep hij een oude traditie weer tot leven door de overgang van oudbouw naar nieuwbouw van het gemeentelijke archief in Leiden met ‘ANNO 1995’ te markeren. In de nieuwe bakstenen muur wel te verstaan.

Voor het politiemonument, een opdracht die op de grens lag van zijn beide werkterreinen, bedacht Kleingeld een fraai gestileerde, langgerekte bank in goud, wit en blauw met de door de opdrachtgever gewenste teksten. ’s Avonds is het zitelement van binnenuit verlicht waardoor ook bij donker de boodschap nog helder in beeld blijft. Hoewel de Politieacademie het voortouw nam, heeft de politie Haaglanden het monument geadopteerd en is het op de stoep bij het hoofdbureau gerealiseerd. Dat is immers de weg naar het 500 meter verderop liggende Vredespaleis. ‘on the road to – peace – on the road to – justice – on the road to – police’.

Sluiten