Gegevens kunstwerk

Titel

Plastiek

Kunstenaar

Jaap Karman

Jaar

1987

Materiaal

roestvast staal / kunststof

Afmetingen

700 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Zuidwalland, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.071095734056, 4.3081690778751 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Hij is bekend van de zebraklok voor het Haagse Centraal Station. Maar aan het Zuidwalland op het plein tegenover de Hobbemastraat staat nog een kunstwerk van beeldend kunstenaar Jaap Karman. De vormgeving is helder en eenvoudig. Bovendien contrasteert het beeld voldoende met zijn omgeving om op een plezierige manier op te vallen.

Het beeld uit 1987 heette destijds de volksmond ‘Lolly’. Een begrijpelijke vergelijking, want de zes gekleurde cirkels bovenop de metalen paal hebben werkelijk iets van een enorme veelkoppige lolly. Karman liet zich echter niet door snoepgoed, maar door de natuur inspireren voor het ontwerp van dit beeld. Om precies te zijn was een boom zijn uitgangspunt. De stalen buizen in de top met daaraan de cirkels van gekleurde kunststof geven symbolisch de takken met bladeren of bloesem weer. En als de zon schijnt dansen er rode, groene, oranje en blauwe vlekken op het plaveisel.

Karman houdt bij het creëren van zijn objecten altijd sterk rekening met de plaats waar het kunstwerk komt. Het object moet harmoniëren met de omringende architectuur en/of natuur. Wat niet wil zeggen dat het erin op moet gaan. Vooral lettend op het lijnenspel en de kleuren van gebouwen en groen, maakt Karman eerst een analyse van de omgeving. Pas daarna begint hij met het ontwerp.
Vermoedelijk is zijn beeld op het plein aan het Zuidwalland een metalen versie van de bomen langs de kade en de weg. De afstand tussen deze bomen en de huizen rond het plein is nogal groot. Karman heeft met de metalen, veelkleurige boom de afstand tussen natuur en architectuur verkleind. Het beeld geeft de omgeving een vrolijke tint.

Sluiten