Gegevens kunstwerk

Titel

Plaquette Prinses Irene Brigade

Kunstenaar

Onbekende maker

Jaar

1985

Materiaal

Brons

Locatie kunstwerk

Adres

Kerkplein, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.077611124516, 4.3071582013275 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Het was Koningin Juliana die op 2 mei 1985 in het bijzijn van 250 oud-strijders de plaquette onthulde ter herdenking van de intocht van de Prinses Irene Brigade in Den Haag op 8 mei 1945. De Prinses Irene Brigade (PIB) was een bijzondere eenheid binnen de Nederlandse strijdkrachten. Ze bestond uit Nederlandse soldaten en politiemensen die in mei 1940 naar Engeland konden ontkomen. Daarbij sloten Engelandvaarders zich aan en Nederlanders uit het buitenland die hun dienstplicht vervulden of zich vrijwillig aanmelden. Verzetsstrijder en Engelandvaarder Erik Hazelhoff Roelofzema, beter bekend als Soldaat van Oranje, was een van hen. Op 27 augustus 1941 kreeg de brigade van Koningin Wilhelmina een vaandel uitgereikt. Sindsdien droegen zij de naam Prinses Irene Brigade.

Doel van deze brigade was Nederland bevrijden. Daarom maakten de PIB in augustus 1944 deel uit van de invasie in Normandië. Na een lange weg noordwaarts bevrijdden zij eind oktober 1944 de stad Tilburg. Eind april 1945 vochten zij hun laatste zware strijd bij Hedel. Daarna volgde de capitulatie. Op 8 mei reed de brigade een bevrijdingstocht van Utrecht, via Woerden, Alphen aan de Rijn en Leiden naar Den Haag. Overal werden ze feestelijk onthaald. De sobere gedenkplaat brengt die intocht in herinnering.

Elk jaar op 8 mei wordt deze intocht in Den Haag herdacht. Tot 2010 gebeurde dat bij de plaquette aan het oude stadhuis aan de Groenmarkt. Sindsdien vinden de herdenkingen plaats bij het grotere Irene-monument aan het Burgemeester de Monchyplein. De plaquette zelf heeft intussen een nieuw onderkomen gekregen en hangt nu vijftig meter verderop op een royalere plek naast de zij-ingang van de Grote Kerk.

Sluiten