Gegevens kunstwerk

Titel

Plaquette Groothertogin Sophie von Sachsen

Kunstenaar

Rudo Hartman

Jaar

2005

Materiaal

Brons

Locatie kunstwerk

Adres

Duindorpdam, Den Haag

Stadsdeel

Scheveningen

GPS gegevens

52.091447401647, 4.2652051048761 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Ooit was Den Haag rijk aan grachten. In tegenstelling tot die in steden als Rotterdam en Delft stonden de grachten in de hofstad echter niet in verbinding met de zee. Resultaat: stilstaand water met alle gevolgen van dien. Dat moest anders. Al vanaf de zeventiende eeuw zijn er plannen gemaakt om een verversingskanaal te graven tussen de stad en de zee. Maar pas in de tweede helft van de negentiende eeuw is dat daadwerkelijk gelukt.

Daarbij was de hulp van Sophie, prinses der Nederlanden (1824-1897), dochter van koning Willem II en diens Russische vrouw Anna Paulowna, van groot belang. De prinses had in 1865 van haar moeder de buitenplaatsen Buitenrust, Rustenburg en Zorgvliet geërfd. Het Kanaal, zoals het verversingkanaal is gaan heten, zou over haar grond gaan lopen en aangezien zij het belang daarvan inzag, schonk zij het terrein in 1885 aan de gemeente Den Haag. Dit op voorwaarde dat er nooit iets anders op gebouwd zou worden dan het verversingskanaal, de wijk Duinoord en het ziekenhuis Bronovo.

Een stad is echter voortdurend in verandering en toen de gemeente een royale eeuw later besloot de Duindorpbrug ten behoeve van de verkeersveiligheid te willen verbreden tot dam werd toestemming gevraagd aan de nazaten van prinses Sophie: de familie Von Sachsen-Weimar-Eisenach. In 1842 was de prinses namelijk getrouwd met de groothertog Carl Alexander von Sachsen-Weimar-Eisenach. Toestemming voor de dam werd verkregen. Daarvan getuigt de bronzen plaquette in de borstwering aan de zeezijde van de nieuwe dam. Behalve een beeltenis van prinses Sophie valt daarop de volgende tekst te lezen:

‘Ter ere en nagedachtenis aan Groothertogin Sophie von Sachsen-Weimar-Eisenach geboren Prinses der Nederlanden, die in 1885 de grond voor het verversingskanaal schonk aan de gemeente ’s-Gravenhage.

De Duindorpdam is op 7 april 2005 geopend door prins Michael von Sachsen-Weimar-Eisenach.’

De bronzen plaquette is van de hand van Haagse grafisch ontwerper Rudo Hartman. Hij ontwikkelt eigen lettertypes en geeft vooral vorm aan boeken. Daarnaast is hij als ontwerper bij meerdere plaquettes in Den Haag betrokken.

Sluiten