Gegevens kunstwerk
Locatie kunstwerk
Adres
Kerkhoflaan, Den Haag
Stadsdeel
Centrum
GPS gegevens
52.093778167787, 4.2995477888161 Bekijk op plattegrond
Omschrijving kunstwerk
Tekst
Verplaatst van de Newtonstraat naar de Kerkhoflaan bij de ingang van de R.K. begraafplaats St. Petrus Banden, staat het beeld nu eigenlijk op een veel toepasselijker plek. Het gaat namelijk om een bronzen sculptuur van de Phoenix. Deze mythologische vuurvogel verbrandde zichzelf op hoge leeftijd om als jonge vogel op te staan uit zijn eigen as. Dit symbool van verjonging en wederopstanding werd in 1981 gemaakt door de Haagse beeldhouwer Dick Loef.
Van Loef staan er verschillende beelden in Den Haag, allemaal in brons. Dat is opmerkelijk want Loef genoot, zeker in de jaren zestig, vooral bekendheid als keramist. Behalve schotels, vazen en kommen maakte hij ook grote reliëfs. Zo bakte hij in 1963 naar ontwerp van graficus Ootje Oxenaar de keramische tegels voor een kunstwerk voor het belastingkantoor in Zeist. Bij de sloop van het gebouw in 2005 werd de wand losgezaagd en ondergebracht in Het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo.
Keramiek of brons: de beelden van Loef zijn gestileerd figuratief. Ze zijn altijd herkenbaar, maar de vormen vereenvoudigd. Dat is zeker ook het geval bij zijn Phoenix, waarbij het effect bijna abstraherend is. Zo zijn de vleugels van de vogels met een punt in het lichaam gezet, terwijl vogelvleugels in werkelijkheid met een lange zijde aan het lichaam zitten. Loef benadrukt hiermee de geometrische vorm van de vleugel, de driehoek. De driehoek komt ook in de piramide-vorm van het beeld sterk naar voren. Binnen deze vorm fladderen vogels rond, oprijzend uit een vuur. Origineel is dat Loef de Phoenix niet met één vogel verbeeldt, maar laat bestaan uit verschillende vogels die tezamen één zijn. Helemaal bovenaan maakt een vogel zich los uit de groep om ten hemel te stijgen.