Buiten Beeld

Status

Tijdelijk

Categorie

In opslag

Toelichting

Voor de zomervakantie van 2021 begonnen de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw van de Annie M.G. Schmidtschool aan de Jacob de Graefflaan. Kinderen, leerkrachten en schoolspullen verhuisden naar een wissellocatie. Omdat deze openbare basisschool kunst en cultuur hoog in het vaandel heeft staan, werden alle kunstwerken in en rond de school uit voorzorg van de muur en de sokkels gehaald en opgeslagen. Zo ook het tegeltableau dat kunstenaar Peter Harskamp eind jaren '80 speciaal voor de toenmalige uitbreiding van de school had gemaakt. Op de kopse muur van de uitbreiding bracht hij een fris oranjegeel reliëf aan van een paard dat zijn berijder dreigt af te werpen. De zon hoog aan de hemel is getuige van de buiteling. Dit relief was in de loop van de jaren beschadigd geraakt. In overleg met de kunstenaar wordt het gerestaureerd en krijgt het een plaats in de nieuwbouw. De verwachting is dat de school na de zomer van 2023 kan starten in het nieuwe pand. Net als de leerlingen keren dan ook de kunstwerken weer terug.    

Gegevens kunstwerk

Titel

Zonneruiter

Kunstenaar

Peter Harskamp

Jaar

1986

Materiaal

Keramiek

Afmetingen

h. 200 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Jacob de Graefflaan, Den Haag

Stadsdeel

Scheveningen

GPS gegevens

52.087591737214, 4.2819290759186 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Paardrijden is moeilijker en gevaarlijker dan het lijkt. Die les krijgen de kinderen mee die op weg naar het klaslokaal elke dag door het toegangshek en langs de zijmuur van hun basisschool in het Statenkwartier lopen. Daar is een ongeveer 2 meter hoog keramisch wandreliëf te zien van een berijder die van zijn woeste paard geworpen wordt. De afbeelding is uitgevoerd in zachtgele en rustgevende okerachtige kleurnuances, maar de dynamiek van de gebeurtenis is er niet minder om. De les is duidelijk: een gewaarschuwd kind telt voor twee.

Peter Harskamp heeft de actie extra aangezet met barokke accenten. Zo wordt de kracht van het paard versterkt door de buitenproportionele heuppartijen, terwijl de tuimeling van de man extra vaart krijgt door de handen en benen die in de lucht steken. Opmerkelijke details zijn verder het klein uitgevallen briesende paardenhoofd en de magere paardenbenen die schrap gezet worden om de beweging kracht bij te zetten.

Harskamp voltooide de opdracht in 1986. De schilder en beeldhouwer stond toen nog aan het begin van zijn artistieke carrière. In de jaren daarna bouwde hij een respectabel oeuvre op. In 2005 verscheen zijn eerste boek ‘Peter Harskamp en het beteugelen van de tijd’ met een overzicht van het werk dat hij maakte vanaf 1990.

In veel van zijn schilderijen en (bronzen) beelden herschept Harskamp de mens tot een monumentaal wezen. Zijn mensfiguren geven zich graag over aan dagdromen. Ze zoeken de verkwikkende rust en reiniging van het badritueel of gaan volledig op in de beleving van de stilte. Vaak zijn de mensen die Harskamp verbeeldt naïef, kwetsbaar en wereldvreemd.

Sluiten