Gegevens kunstwerk

Titel

Paardrijden

Kunstenaar

Peter Harskamp

Jaar

1986

Materiaal

Keramiek

Afmetingen

h. 200 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Jacob de Graefflaan, Den Haag

Stadsdeel

Scheveningen

GPS gegevens

52.087591737214, 4.2819290759186 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Let op! Dit reliëf is in verband met nieuwbouw van de school verwijderd. Er wordt gezocht naar een nieuwe locatie.

Paardrijden is moeilijker en gevaarlijker dan het lijkt. Die les krijgen de kinderen mee die op weg naar het klaslokaal elke dag door het toegangshek en langs de zijmuur van hun basisschool in het Statenkwartier lopen. Daar is een ongeveer 2 meter hoog keramisch wandreliëf te zien van een berijder die van zijn woeste paard geworpen wordt. De afbeelding is uitgevoerd in zachtgele en rustgevende okerachtige kleurnuances, maar de dynamiek van de gebeurtenis is er niet minder om. De les is duidelijk: een gewaarschuwd kind telt voor twee.

Peter Harskamp heeft de actie extra aangezet met barokke accenten. Zo wordt de kracht van het paard versterkt door de buitenproportionele heuppartijen, terwijl de tuimeling van de man extra vaart krijgt door de handen en benen die in de lucht steken. Opmerkelijke details zijn verder het klein uitgevallen briesende paardenhoofd en de magere paardenbenen die schrap gezet worden om de beweging kracht bij te zetten.

Harskamp voltooide de opdracht in 1986. De schilder en beeldhouwer stond toen nog aan het begin van zijn artistieke carrière. In de jaren daarna bouwde hij een respectabel oeuvre op. In 2005 verscheen zijn eerste boek ‘Peter Harskamp en het beteugelen van de tijd’ met een overzicht van het werk dat hij maakte vanaf 1990.

In veel van zijn schilderijen en (bronzen) beelden herschept Harskamp de mens tot een monumentaal wezen. Zijn mensfiguren geven zich graag over aan dagdromen. Ze zoeken de verkwikkende rust en reiniging van het badritueel of gaan volledig op in de beleving van de stilte. Vaak zijn de mensen die Harskamp verbeeldt naïef, kwetsbaar en wereldvreemd.

Sluiten