Gegevens kunstwerk

Titel

Oerwoud Ypenburg

Kunstenaar

Overtreders W

Jaar

2009

Materiaal

Metaal, beschilderd

Locatie kunstwerk

Adres

Oeverwallaan 104-106, Den Haag

Stadsdeel

Leidschenveen-Ypenburg

GPS gegevens

52.031475601373, 4.3817888436554 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Of je prettig woont, hangt niet alleen af van het huis waarin je leeft. Ook de straat waarin het staat, de weg naar je werk en het schoolplein van je kinderen spelen daarbij een rol. Juist over deze ‘secundaire woonplekken’ buigt het jonge en succesvolle ruimtelijk ontwerpbureau Overtreders W zich. Reinder Bakker en Hester van Dijk, beiden opgeleid aan de Eindhovense Design Academy, ontwerpen interieurs en kleine paviljoens waarbij het veranderende landschap, sociale cohesie in buurten en duurzaamheid de belangrijke thema’s zijn. Door buurtbewoners in te schakelen bij het ontwerpproces zorgen zij ervoor dat die bewoners weer mede-eigenaar worden van hun eigen omgeving.

Dat gebeurde ook in nieuwbouwwijk Ypenburg. Toen twee basisscholen aan de Oeverwallaan in 2008 een nieuw onderkomen kregen, kwam er via de percentageregeling voor scholen geld vrij voor kunst. Stroom Den Haag gaf aan Overtreders W de opdracht. Omdat deze ontwerpers constateerden dat er in Ypenburg en omgeving maar weinig bossen zijn, bedachten ze een voorlopig en kunstmatig oerwoud. Bomen en planten geven immers een andere kijk op het landschap. Bovendien kunnen kinderen zo heerlijk in bossen spelen en wegdromen. Bakker en Van Dijk vroegen de kinderen van de twee basisscholen bladeren en beesten uit de jungle te tekenen. De mooiste daarvan hebben ze gebruikt in hun kunstmatige oerwoud.

Verspreid over het schoolplein rijzen er direct uit de stoep bosjes hoge stengels op met grote, fantasierijke bladeren eraan. Op die bladeren bevinden zich de meest uiteenlopende dieren en insecten uit het oerwoud: torretjes, vlinders, kameleons. Soms zelfs nieuwe soorten. Zo helder als de kleuren van elke afzonderlijke metalen stengel met blad en beesten zijn, zo duidelijk is ook het beeld dat dit kunstwerk oproept. Die heldere, tot de verbeelding sprekende vormentaal is even kenmerkend voor Overtreders W als de samenwerking met de kinderen.

Sluiten