Gegevens kunstwerk

Titel

Object

Kunstenaar

Wil Verhey

Jaar

1980

Materiaal

cortenstaal

Afmetingen

h. 600 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Escamplaan, Den Haag

Stadsdeel

Escamp

GPS gegevens

52.065087752633, 4.2776493767859 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Het metershoge object van Will Verhey dat in 1980 een plek gekregen heeft in het plantsoen op de hoek van de Escamplaan en de Weesperstraat, bezit alle kenmerken van een heuse obelisk. Het enige verschil is dat de monoliet aan de bovenkant niet bekroond wordt door een piramidevormige spits. Ondanks de respectabele lengte is de hoge vrijstaande zuil geen eyecatcher. Dat komt vooral door het nóg hogere badhuis op de achtergrond dat als decor dwingend aanwezig is.

Hoewel de zuil strikt genomen niet voldoet aan de eisen die gelden voor een obelisk, is Verhey er wel in geslaagd om visuele spanning te garanderen. De lange zuil van cortenstaal wordt halverwege onderbroken door uitstulpingen die samen een ritmisch patroon vormen. De aan de zuil gelaste geometrische toevoegingen doorbreken de monotonie en de verticale gerichtheid van het object.

Verhey heeft de status van gedenkteken verruild voor die van autonome vrije vorm. Het heeft geen verwijzingen naar historische gebeurtenissen nodig om zich staande te kunnen houden. Alles draait om de markering van een plek en om de onontkoombare aanwezigheid van een zuil zonder overbodige franje die niets anders wil dan gezien worden.
Verhey heeft net als haar echtgenoot de beeldhouwer Paul de Regt altijd abstract geometrisch sculpturen gemaakt. Uitgangspunt vormde bijvoorbeeld een kubus. Die zaagde zij in plakken of ze haalde er stukken tussenuit. Daarna was het een kwestie van net zo lang met de onderdelen schuiven tot er spanning ontstond. Dat is ook gebeurd met ‘Object’.

Sluiten