Gegevens kunstwerk

Titel

Muzikant op de Meent II

Kunstenaar

Peter Harskamp

Jaar

1992

Materiaal

Keramiek

Locatie kunstwerk

Adres

George Bizetstraat, Den Haag

Stadsdeel

Loosduinen

GPS gegevens

52.059347705513, 4.242930912776 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Lekker relaxed zit hij daar op zijn gitaar te tokkelen. Benen over elkaar geslagen, het hoofd naar de klankkast van zijn instrument gebogen. Je hoort de muzikant bijna spelen. Dit beeld van Peter Harskamp is helemaal op zijn plek in de muziekbuurt in Den Haag. Bovendien fleurt dit kleurrijke keramische werk het kleine parkeerterrein aan de George Bizetstraat en de Jules Massenetstraat flink op.

In al zijn schilderijen en sculpturen verbeeldt Harskamp zowel dieren als mensen. Hij vereenvoudigt zijn figuren sterk, maar houdt ze desondanks voor iedereen goed herkenbaar. Zijn stijl doet denken aan het werk van Picasso: de grote, ronde volumes, de forse gestileerde neuzen, het merkwaardige perspectief. Hoewel Harskamp sinds de jaren tachtig beelden van brons maakt, heeft hij in zijn vroege jaren vooral in keramiek gewerkt. Dat was toen hij net was afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten Rotterdam.

Een aantal van die keramische beelden is door de gemeente Den Haag aangekocht onder de Beeldend KunstenaarsRegeling (BKR). Daarbij ging het in eerste instantie om kleine sculpturen. Tot Harskamp halverwege de jaren tachtig onder diezelfde regeling de mogelijkheid kreeg om een monumentaal werk te maken voor een basisschool aan de Jacob de Graefflaan. Zijn eigen kleine oven was ontoereikend voor de productie van zulk groot werk en daarom belandde hij bij Struktuur 68, dé keramiekwerkplaats van Den Haag.

Het werken op groot formaat heeft beslist naar meer gesmaakt, want niet lang daarna realiseerde hij twee grote keramische sculpturen met muzikanten. Waarschijnlijk zijn ook deze twee gitaar spelende figuren in het kader van de BKR ontstaan. Oorspronkelijk stond een van hen aan het plantsoen van de Strausslaan en de ander aan de George Bizetstraat. Helaas bestaat de eerste niet langer. De tweede tokkelt intussen rustig verder.

Sluiten