Buiten Beeld

Status

Tijdelijk

Categorie

In opslag

Toelichting

Opnieuw ingehaald door de tijd. Dat is het lot van de Teniersstraat in de Haagse Schilderswijk. In de jaren tachtig ging de Schilderswijk radicaal op de schop. Tijdens een grootschalige stadsrenovatie moesten alle oude huizen plaatsmaken voor nieuwbouw. Dit om de leefbaarheid van de volkswijk grondig te verbeteren.

Om toch iets te behouden van de sfeer van de oude Schilderswijk ‘vertaalde’ Holslag in 1986 een zwartwit foto van de Teniersstraat naar een monumentaal tegeltableau van ruim 9 bij 10 meter op de gevel van het pand op de hoek van de Abraham Bloemaertstraat en de Van Dijckstraat. Daarop was een reconstructie te zien van de oude Teniersstraat die er oorspronkelijk vlak tegenover lag. Het wit vertegenwoordigt de herinnering aan een straat die niet meer bestaat. Met deze kleur stak het reliëf bovendien goed af tegen de donkerrode bakstenen gevel. Totdat in 2014 ook deze woningen de sloophamer troffen.

Dankzij dichter Eelco van Waals en architect Peter Drijver en met de steun van verschillende culturele instellingen is de sloop van het tegeltableau zelf voorkomen. Zij wisten de juiste mensen bij elkaar te brengen en vormden een Comité Behoud kunstwerk Berry Holslag Schilderswijk. Resultaat was een overeenkomst tussen de gemeente Den Haag en de eigenaar van het huis op de hoek om het tegeltableau op dezelfde plek te herplaatsen.

Alle ruim 1200 tegels van Holslags kunstwerk zijn vervolgens met zorg van de oude muur verwijderd en overgebracht naar de firma Zuliani Kunst en Terrazzo in Zoetermeer. Samen met de kunstenaar is het tableau waar nodig gerestaureerd. Sinds 2019 ligt het klaar voor herplaatsing. De gesprekken tussen het Comité, de gemeente en de eigenaar van het hoekpand over de herplaatsing verlopen stroef. De gemeente beraadt zich over vervolgstappen. In verband met de sluiting van de firma Zuliani wordt het tegeltableau in de winter van 2022 overgebracht naar de opslag van kunsttransporteur Hizkia Van Kralingen. Daar wacht het op (terug)plaatsing. Wordt vervolgd.

Beeld

Gegevens kunstwerk

Titel

Reconstructie Teniersstraat

Kunstenaar

Berry Holslag

Jaar

1987

Materiaal

Keramiek

Afmetingen

10.65 x h. 9.50 m

Locatie kunstwerk

Adres

Abraham Bloemaertstraat, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.069107339567, 4.3071152692095 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

‘Ik raakte in de ban van die foto,’ kopte de ‘Haagsche Courant’ van 15 september 1987. De krant sprak beeldhouwer Berry Holslag over de totstandkoming van haar kunstwerk op een blinde muur in de Abraham Bloemaertstraat. De foto die Holslag fascineerde was een zwart-witopname van de nabijgelegen Teniersstraat uit de jaren zestig van de 20e eeuw. Ze kreeg hem toegestuurd in het kader van de prijsvraag ‘Buurt in de kunst-kunst in de buurt’ georganiseerd door het Volksbuurtmuseum. Het idee was om met kunst in een Buitenmuseum de sfeer en cultuur van de oude volksbuurt levend te houden ten tijde van een enorme stadsvernieuwingsoperatie. Met de prijsvraag konden bewoners meepraten over de inrichting van hun eigen buurt. Jongeren Organisatie Schilderswijk (JOS) was een van de deelnemers.

Vanwege haar aansprekende keramische beelden elders in de stad nodigde JOS Holslag uit om samen een ontwerp in te dienen met de Teniersstraat als uitgangspunt. Holslag vergrootte de bewuste foto naar het formaat van een buitenmuur van ruim 10 bij 9 meter en zette de witte delen om in witte keramische tegels. Zo behield ze de suggestie van een foto zonder alle details weer te geven. En zoals dat bij herinneringen gaat, is de voorstelling in tegels een tikkeltje vager. Holslags monumentale ontwerp won. Bijzonder is dat zij letterlijk de ‘buurt in de kunst’ en ‘kunst in de buurt’ brengt. De oude wijk werd een kunstwerk op een muur in diezelfde, vernieuwde wijk. De foto brengt direct de oude Schilderswijk tot leven. Met zijn dicht opeengepakte huizen en levendige binnenplaatsen. Waar de schaarse openbare ruimte in beslag werd genomen door auto’s.

Sluiten