Gegevens kunstwerk

Titel

Monument Zoeklichtafdeling

Kunstenaar

Sergeant Hugo van Lennep

Jaar

1940

Materiaal

baksteen

Locatie kunstwerk

Adres

Binckhorstlaan 149, Den Haag

Stadsdeel

Laak

GPS gegevens

52.067057, 4.337408 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

‘Ter gedachtenis aan onze kameraden

serg. H. Van der Waals

korp. A. Van Ginkel

sold. J.J. Fröling

Zij gaven hun leven in den strijd voor Nederland

4e sectie VII Z.L.A. t.I.

mei 1940’

 

De meeste monumenten voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog werden ná de oorlog opgericht. Het monument voor de drie soldaten van de VIIe Zoeklichtafdeling vormt hierop een uitzondering. Het kwam al in 1940 tot stand en staat in de tuin van kasteel De Binckhorst, Binckhorstlaan 149, toen nog Voorburg. Dienstplichtig sergeant Hugo van Lennep, collega van de drie omgekomen jongens ontwierp het gedenkteken. De bouw werd betaald uit de kantinekas.

Het is een eenvoudige bakstenen zuil met erin een zandstenen plaat, waarop een tekst en de namen van de drie militairen staan. Verder is op de zuil een geniehelm aangebracht, het embleem van de Zoeklichtafdeling. Dat dit monument in de tuin van kasteel De Binckhorst staat, komt omdat het kasteel bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog reeds een jaar lang gevorderd was door de VIIe Zoeklichtafdeling van de landmacht, een afdeling voor het opsporen van luchtdoelen.

Op de eerste oorlogsdag, 10 mei 1940, vraagt de commandant van de sectie te Voorburg drie vrijwilligers vanuit De Binckhorst vijf zoeklichten bij vliegveld Ypenburg te bevoorraden. Sergeant Van der Waals, korporaal Van Ginkel en soldaat Fröling melden zich. Het zal een gevaarlijke tocht worden, want het wemelt in het gebied van de Duitse parachutisten. Tussen Rijswijk en Nootdorp wordt de wagen waarin ze zitten aangevallen en raakt te water. De drie mannen komen om.

De oprichter van hun eerbetoon, sergeant Van Lennep, ging in het verzet. In een poging eind ’44 samen met een kameraad het bevrijde gedeelte van Nederland onder de grote rivieren te bereiken, werd hij opgepakt. Op 17 februari 1945 werd hij op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd.

Sluiten